Bijeenkomst Sociale Verzekeringswetten

Bijeenkomst Sociale Verzekeringswetten

15 apr 2019 - Geert Ramaker

Bijeenkomst Sociale Verzekeringswetten

Goed bezochte informatieavond over de Sociale Verzekeringswetten

Afgelopen donderdagavond (11 april) heeft de heer Jan H. Labots opnieuw een lezing gegeven in het buurthuis De Brug te Bellingwolde. De avond is georganiseerd door Lokaal FNV Oost Groningen in samenwerking met Lokaal FNV Zuid Oost Groningen. Henk van der Laan van Oost Groningen heeft opnieuw zijn uiterste best gedaan om de voorstelling tot in de puntjes te verzorgen en hij kan op volledig tevreden zijn over het verloop van deze avond.

De heer Labots was in zijn werkzame leven heel nauw betrokken bij de opleiding van de Sociale Verzekeringswetten binnen het UWV. Hij kent zowel de werkgeversverzekeringen als de volksverzekeringen van binnen en van buiten. Omdat ik zelf altijd binnen de sociale verzekeringen werkzaam ben geweest kan ik u verzekeren dat het een hele grote klus is om de genoemde wetten 'up to date' te houden. Na zijn pensionering heeft de heer Labots alle wijzigingen bij gehouden omdat het totaal geen nut heeft om verouderde informatie te verstrekken.

Omdat er maar weinige uren beschikbaar zijn op een gemiddelde donderdagavond, en de sociale verzekeringen zo enorm omvangrijk zijn, stipt hij al de voorkomende verzekeringswetten even kort aan. Hij gaat onder andere in op de wijzigingen van het afgelopen half jaar.

Omdat elke wet wel benoemd en of behandeld wordt is het voor de 60 aanwezigen wachten op het moment tot 'hun' wet aan de orde komt waarover hij of zij een vraag heeft te stellen. De heer Labots neemt de tijd om deze vragen duidelijk te beantwoorden. Een van de bezoekers vertelt dat ze van 3 instanties (UWV, Gemeente en de vakbond) 3 verschillende antwoorden heeft gekregen voor haar probleem. Op haar vraag welk antwoord de juiste is zegt de heer Labots heel resoluut: “Mijn antwoord is 100% goed”, “ik kom op 15 november weer in Winschoten en als u daar bent, hoor ik van u wel de bevestiging dat mijn antwoord de juiste was”. Natuurlijk kan er niet worden ingegaan op complexe problemen omdat simpelweg daarvoor de tijd ontbreekt en het ook niet leuk is voor de resterende aanwezigen.

De heer Labots is een graag geziene gast. Hij brengt de, normaalgesproken saaie, wetten op een zodanig smeuïge wijze dat het een lust is om naar te luisteren. Dat hij graag gezien is en goede informatie geeft blijkt ook wel uit de diverse locaties waar hij zijn kennis tentoonspreidt. Hij zegt dat hij dikwijls in onze provincie komt om zijn verhaal te doen. Ik heb hem in dit voorjaar zelf meerdere malen in Veendam (Netwerkcafé Veendam) mogen ontmoeten. Op verzoek van de toen aanwezige belangstellenden heeft hij direct een tweede morgen kunnen besproken om zijn verhaal af te mogen maken. Ook komt hij regelmatig in Winschoten om zijn kennis over de Sociale Verzekeringen over te brengen. In het buurthuis in Bellingwolde is hij bijna kind aan huis en heb ik hem al vele jaren gevolgd.

In het najaar komt de heer Labots opnieuw naar het noorden en hij is dan op vrijdag 15 november in Winschoten te beluisteren. Bent u geïnteresseerd of heeft u te zijner tijd misschien een vraag die betrekking heeft op de Sociale Verzekeringswetten, breng dan die avond een bezoekje aan Winschoten. Mogelijk zijn er nog meerdere plaatsen in het noorden waar de heer Labots een lezing houdt maar deze zijn op dit moment niet bij mij bekend.

Geert Ramaker
Bestuurslid Lokaal FNV Zuid Oost Groningen

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht