FNV-debat in de Helftheuvel geslaagd; toezeggingen van de politiek

FNV-debat in de Helftheuvel geslaagd; toezeggingen van de politiek

28 feb 2018 - Paul Lempens

FNV-debat in de Helftheuvel geslaagd; toezeggingen van de politiek

In sociaal cultureel centrum De Helftheuvel organiseerde Lokaal FNV ’s Hertogenbosch. Na een welkomstwoord van voorzitter Frans van Oss en een inleiding van landelijk penningmeester Coen van der Veer leidde Hans Horsten het gesprek met de lokale politici. Aan de hand van stellingen over Ouderenzorg en Sociale zaken, ingeleid door FNV bestuurders Marco Schipper en Karin Veugeleers, bekenden de Bossche politici kleur.

 

Voor het debat waren de grotere partijen uitgenodigd die hadden gereageerd op het Tienpuntenplan van FNV. Namens het CDA was wethouder/lijsttrekker van Olden aanwezig, D66’er Kaja vertegenwoordigde zijn partij en de linkse partijen waren aanwezig met GroenLinkser van Rosmalen, SP-lijsttrekker van Boven en PvdA aanvoeder Slikker.Helaas liet Bosch Belang zonder afmelding verstek gaan en gaf de VVD de avond tevoren aan dat zij op korte termijn niemand vrij had om deel te nemen aan het vakbondsdebat.

 

De sfeer was goed op deze koude dinsdagavond. Echt vuur in het debat was er niet, er bleek redelijke eensgezindheid over de FNV-stellingen. De lokale bond zal dit meenemen voor na de verkiezingen. De toezeggingen van de partijen zijn geregistreerd.

 

Enkele opvallende zaken bij de stellingen heeft FNV genoteerd:

  • Den Bosch geeft volgens de partijen al het goede voorbeeld voor in de regio meer dan het verplichte aantal garantiebanen en beschut te realiseren, en hiervoor het SW-bedrijf in te schakelen. Sommige partijen (PvdA/SP) willen nog meer maar zijn onduidelijk over de structurele financiering
  • De CDA wethouder wil vanwege dubbele pet (landelijk onderhandelaar VNG) geen uitspraak doen over lokale regeling voor arbeidsvoorwaarden beschut en participatiewet, maar wil wel overleg met de vakbond. De andere partijen willen wel een lokale regeling om het goede voorbeeld te geven.
  • Men wil meer sociale woningbouw plegen, niet alleen voor ouderen
  • Regels die je niet kunt snappen, moet je schrappen, met name in de zorg

 

Op 12 maart is een tweede debat met de overige partijen, behalve de PVV. Dit zijn vooral lokale partijen en kleine partijen en nieuwe partijen. Hen wil de FNV ook een kans geven om zich uit te spreken over FNV-stellingen.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht