Borne kan financieel weer 'een paar knopen bijzetten'

Borne kan financieel weer 'een paar knopen bijzetten'

13 jul 2017 - Susan

Borne kan financieel weer 'een paar knopen bijzetten'

BORNE - Met een sluitende begroting voor vier jaar en een totaal aan reservemiddelen van pakweg 30 miljoen euro behoort Borne tot de financieel gezonde gemeenten. 

Wethouder Herman Mulder van Financiën kan met een gerust hart met de nieuwe begroting naar de gemeenteraad. De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn keurig met elkaar in balans. En de reservemiddelen in diverse potjes zijn opgelopen tot 30 miljoen euro. Alleen al het positieve saldo van het Grondbedrijf, vooral dankzij de ontwikkeling van de Bornsche Maten,  bedraagt 6 miljoen euro.

Gemeentefonds

De positieve economische ontwikkeling, een hogere bijdrage van het Rijk via het gemeentefonds, bezuinigingen in de afgelopen jaren en, zoals Mulder aangeeft, 'een zorgvuldig beleid door het bestuur' zijn de belangrijkste redenen voor het herstel. Op de uitgaven voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Participatiewet en Jeugdzorg hield de gemeente 3,5 miljoen euro over. Daarmee worden oplopende kortingen van het Rijk in de komende jaren opgevangen. 

Woelige jaren

"We hebben woelige jaren achter de rug", aldus Mulder. "Maar we hebben het schip op stoom en ook op koers gehouden. Het weer begint op te klaren en wij kunnen als gemeente Borne een paar knopen bijzetten. Ja, het waren lastige tijden in de stuurhut, dat kan ik wel zeggen. Maar het financieel perspectief is nu veel beter."

Uitgaven

Er worden diverse voorstellen gedaan om extra uitgaven te doen. Het gaat dan om met name investeringen in de huisvesting van het onderwijs. Daarvoor wordt 3,7 miljoen euro vrijgehouden. Andere voorstellen: herontwikkeling van vrijkomende schoollocaties (90.000 euro), vergroten informatieveiligheid (244.000 euro per jaar) en herinrichting gemeentehuis (347.000 euro).

Bron: http://www.tubantia.nl/borne/borne-kan-financieel-weer-een-paar-knopen-bijzetten~a9b3e0c0/ 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht