FNV Senioren komt naar u toe

FNV Senioren komt naar u toe

08 nov 2019 - Rinus Dalhuizen

FNV Senioren komt naar u toe

Met  85 senioren hebben wij vrijdag 8 november jl. een fantastische bijeenkomst gehad in De Bron in Alphen aan den Rijn. In het bijzonder werd het 60-jaar getrouwde echtpaar Zwanenburg welkom geheten.

Senioren maken een steeds  groter en belangrijker deel uit van onze samenleving en die stop je niet weg achter de geraniums. Er zijn ook steeds meer zaken waar je als senioren mee te maken krijgt en waar aandacht voor nodig is. Onderwerpen als ‘Hoe ga je om met je inkomen’ en ‘Wat gebeurt er met het pensioen’ waren zaken die aardig wat discussie opleverden.
Tijdens de bijeenkomst passeerden daarnaast diverse onderwerpen de revue:

  •  Veiligheid in en om de woning: Brandgevaar vraagt aandacht en zeker ook je beschermen tegen ongenode gasten die het op jouw geld en spullen hebben voorzien.
  • Zelfstandig blijven wonen: Om langer zelfstandig te blijven wonen is het eveneens belangrijk de weg te vinden naar instanties die je daarbij van dienst kunnen zijn. De meerderheid stelt het op prijs om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, soms noodgedwongen omdat geen vervangende huisvesting geschikt voor senioren, voorhanden is. Als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, willen velen naar een verzorgingstehuis. Daar zijn er nu te weinig van.
  • Gezondheid: De gezondheid is van belang en daarbij is het zelf werken aan bewegen van onschatbare  waarde. Met een eenvoudige test konden de deelnemers zelf bepalen hoe beweeglijk ze nog zijn. Wandelen en fietsen zijn favoriete bewegingssporten.
  • Voorkomen van eenzaamheid: Ook is het voorkomen van eenzaamheid en het herkennen ervan, van grote betekenis om nog met plezier te genieten.
    Via een mini-vragenlijst konden de deelnemers zelf antwoord geven op een aantal vragen hierover.

Gelukkig is de meerderheid nog actief en gaat regelmatig op bezoek of krijgt bezoek.
Zelfs het gebruik van tablet en smartphone is bij velen al onderdeel van het dagelijks gebeuren en velen lezen de krant om op de hoogte te blijven. De meesten doen nog grotendeels zelfstandig het huishouden en ongeveer 30% is actief in het vrijwilligerswerk.

Als bijzondere gast sloot troubadour Hein de Graaf met zijn eigen liedjes de bijeenkomst af.  Van de lunch werd goed gebruik gemaakt en de discussies aan tafel waren bijzonder geanimeerd.

Een fijne  en zinvolle bijeenkomst.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht