Verslag verkiezingsdebat 2017

Verslag verkiezingsdebat 2017

02 mrt 2017 - IJsbrand den Hollander

Verslag verkiezingsdebat 2017

Lokaal FNV Alphen aan den Rijn e.o. toont politieke tegenstellingen

Lokaal FNV Alphen aan den Rijn e.o. zette afgelopen woensdag Leendert de Lange (VVD), Roelof van Laar (PvdA), René Vrugt (CDA), Wilma Schrover (50Plus), Michel Klijmij (GroenLinks) en Diederik Olders (SP) tegenover elkaar. Aan de hand van stellingen werd fel gedebatteerd over verkiezingsthema’s rondom pensioen en zorg.

Bij de stelling Het pensioensysteem en AOW moet blijven zoals dat nu is ging de discussie over de pensioenleeftijd terug naar 65, de betaalbaarheid van de AOW en het niet indexeren van de pensioenen. De meeste partijen willen het pensioensysteem laten zoals het is. Alleen Schrover, Klijmij en Olders wilden meer doen voor de zware beroepen.

undefined

Bij de stelling Een nationaal zorgfonds gaat de meeste problemen in de zorg niet oplossen lag de nadruk op de marktwerking in de zorg en het afschaffen van de eigen bijdrage. Ook de bureaucratie en de macht van de zorgverzekeraars kwamen ter sprake. Of een nationaal zorgfonds de oplossing is voor een betaalbare zorg werd breed in twijfel getrokken. De Lange en Van Laar gunden verzekeraars hun topwinsten.

Ten slotte was er de stelling De centrale overheid moet sterke regie voeren op de gemeenten rond de WMO. Hier nam de plaatselijke politiek deel aan de discussie. Hier werd duidelijk voor de gemeenten de invoering van de WMO te snel is gegaan, zoals gevreesd, en dat de bijkomende bezuinigingen niet haalbaar blijken. Ook het uitbesteden van de zorg en de mantelzorg bleek een herkenbaar pijnpunt.

undefined

Alphens raadslid Marjon Verkleij-Lemmers van het CDA vond het kwalijk dat een nationale bezuinigingsmaatregel wordt afgewenteld op lokale vrijwilligers. Schrover (50Plus) stelde voor de WMO bovenregionaal te organiseren. Op de vraag van debatleider Marco van Kerkhoven of je zo niet een extra bureaucratische laag creëert, stelde Schrover de provincies af te schaffen.

 undefined

Lokaal FNV-kaderlid IJsbrand den Hollander sloot de avond af met een appel op de politiek voor de herinvoering van een vaste rekenrente voor het pensioen van 4 procent, een flexibele AOW-leeftijd en concurrentie eerst op kwaliteit dan op prijs. Nul-uren of min/max contracten zijn volgens de FNV niet acceptabel. Nieuwe aanbieders nemen personeel en arbeidsvoorwaarden over en de gemeente moet de naleving van de CAO kunnen sanctioneren voor de WMO.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht