knipselkrant

knipselkrant

21 nov 2018 - mh

knipselkrant

AD.Kok. Koolmees klopt aan bij links.

Poging om pensioenakkoord te redden na ultimatum vakbonden.

FNV zou geen akkoord willen zonder linkse rugdekking.

Om zijn pensioenakkoord te redden, vestigt minister Koolmees van Sociale Zaken de hoop op de linkse partijen, hij gaat langs bij Groen Links, SP en PvdA.

 

Telegraaf.Jonker/Visser. Pensioenplan zonder polder.

Het kabinet verkent achter de schermen een plan B nu vakbonden en werkgevers al tijden over pensioenhervormingen spreken, er is voor de zekerheid al onderzocht hoe de oudedagsvoorziening omgevormd kan worden zonder de polder erbij te betrekken.

 

 

Telegraaf.Visser. AOW +.

Breng uw geld rustig naar de MWV-Bank, leg ieder maand een flink portie geld in, de MWV-Bank past dan goed op uw centjes.

Wat ze ermee doen, is in nevelen gehuld, maar bereikt u eenmaal de AOW-gerechtigde leeftijd, dan keert MWV-Bank iedere maand een uitkering uit, gegarandeerd tot het graf, wie wil dat nou niet.

Hun AOW+ is wel een spaarpotje, waarvan onduidelijk is wie dat geld beheert, hoe het kan renderen tot het beloofde bedrag en hoe die garantie waargemaakt kan worden.

Als dit kan, waarom hebben we dat niet eerder bedacht ?

 

 

Telegraaf.Termaat. Nooduitgang onbekend.

Driekwart van de senioren die in een flat of appartementencomplex wonen kent het vluchtplan niet als er brand uitbreekt.

Vorig jaar vielen er 28 doden bij woningbranden, twee derde van de slachtoffers was 61 jaar of ouder en een derde hiervan zelfs ouder dan 80 jaar.

We houden ons hart vast hoe dit zich ontwikkelt nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen.

 

 

Telegraaf. Den Haag. Geen besluit over AOW leeftijd.

Koolmees schuift een belangrijk deel van de AOW-discussie door naar het volgende kabinet, hij wil niet tornen aan de verhoging van de AOW-leeftijd op de langere termijn.

Elk extra levensjaar moet langer gewerkt worden, dat willen de vakbonden veranderen, in de toekomst zou dit betekenen dat mensen pas ver na hun 75e met pensioen kunnen.    

 

Telegraaf.3/11. Vogels.

Niets doen kunnen we ons niet veroorloven.

De onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel zitten vast, toch is een oplossing niet zo moeilijk, meent hoogleraar Bovenberg, één van de meest vooraanstaande pensioendeskundigen.

Het stelsel voldoet niet meer door alle veranderingen op de arbeidsmarkt, een groeiende groep zelfstandigen, zzp’ers en flexwerkers, bouwt geen pensioen op en dat gaat in de toekomst problemen geven.

Dit laatste eist soepeler regels over rendementen, begrijp ik wel, maar daar horen wel nieuwe regels bij, zodat iedereen ervan profiteert, niet alleen de oudere werknemer maar ook de jongere.

We moeten af van de garandeerde aanspraak, de gedachte dat de hoogte van het pensioen gegarandeerd is, dat vraagt nieuwe regels waarbij fondsen met hogere rendementen mogen rekenenen.

De vakbonden zeggen: als we minder garanties geven, hoeven we ook minder hoge buffers aan te houden en mogen we met hogere rendementen rekenen,daar hebben ze gelijk in en ben ik het op zich eens, maar dan moet je ook goede afspraken maken dat soepeler regels niet ten koste gaan van zwakkere groepen.

Overigens betekent dat ook dat ze sneller worden verlaagd als het tegenzit, van een verhoging profiteren de huidige gepensioneerden meteen.

Het punt is dat de huidige onhelderheid van het systeem generaties tegen elkaar opzet, we gaan dan denken dat we beter zelf kunnen beleggen voor ons pensioen, maar daarin overschatten we ons zelf.

 

 

 

AD.21/11.Kok.

Overleg over pensioenstelsel stukgelopen.

De langlopende onderhandelingen over een pensioenakkoord zijn gisteravond geklapt.

Volgens de vakbonden heeft het geen zin langer door te praten nu het kabinet niet bereid is de verhoging van de AOW-leeftijd flink te temperen.

Overeenstemming over zo’n nieuw stelsel was nabij: zo zou de doorsnee premie worden afgeschaft, waardoor jongeren niet langer relatief meer premie zouden betalen dan ouderen.

De vakbeweging stelden echter als aanvullende voorwaarde dat de regering ook iets zou regelen voor mensen in een zwaar beroep die moeite hebben om gezond de AOW-gerechtigde leeftijd te halen.

Volgens  FNV-voorman Busker zat het kabinet ineen ander standje, het voorstel om de AOW-leeftijd langzamer te verhogen noemt hij niet niks, maar het is geen structurele oplossing voor alle leeftijden.

Dat het pensioenakkoord is geklapt heeft niet direct gevolgen voor werknemers en gepensioneerden, maar dat kan volgend jaar en zeker in 2020 wel het geval zijn.

Een aantal grote pensioenfondsen kampt met dergelijke dekkingsgraden dat zij volgens de regels zonder verbetering pensioenen moeten korten.     

 

 

Zorgverzekering 2019.

 

Collectief en toch duurder uit.

 

In de vorige ZorgAlert stelden we de vraag of je collectief verzekerd bent.

 

80% beantwoordde deze vraag positief, met als belangrijkste reden goedkoper uit te zijn, maar is dat wel zo.

 

Een collectieve zorgverzekering sluit je met een groot aantal mensen af met vaak een korting op de premie.

 

Het loont de moeite om te vergelijken of je met een individuele verzekering niet beter uit bent.

 

Iedereen heeft andere zorg nodig dus laat je niet verleiden door een collectiev afspraak, ga altijd vergelijken en maak dan je keuze.

 

 

 

 

 

AD.30/11.deGroot.

 

We zijn steeds onwetender over onze zorgverzekering.

 

De basiskennis van Nederlanders over de zorgverzekeringen holt achteruit, ondanks voorlichtingscampagnes weten minder verzekerden wat het verschil is tussen een restitutiepolis en naturapolis of wat een eigen bijdrage inhoudt.

 

Een naturapolis geeft mogelijk minder keuzevrijheid bij ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten, dan een restitutiepolis.

 

Velen denken ten onrechte dat een eigen bijdrage kan worden verhoogd in ruil voor korting op de zorgpremie.

 

Als je het volledige bedrag van je eigen bijdrage hebt betaald, moet je soms nog steeds een eigen bijdrage betalen voor medische kosten.

 

Opmerkelijk dat 80 procent van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering.

 

Veel zorgpolissen lijken qua inhoud heel erg op elkaar, maar die in prijs sterk verschillen.

 

 

 

 

 

Telegraaf.4/12.Redactie.

 

Proeftijd XL heel slecht idee.

 

Experts hebben scherpe kritiek op de kabinetsplannen met de proeftijd.

 

Wie een nieuwe baan heeft met een contract voor onbetaalde tijd zou volgens minister Koolmees een proeftijd van vijf maanden in plaats van twee moeten krijgen.

 

Als het plan werkelijkheid wordt, kunnen werkgevers doen alsof een werknemer een vaste baan wordt aangeboden, maar vervolgens zonder veel gedoe vlak voor de vijf maanden om zijn ontslaan.

 

Hoogleraar Arbeidsrecht Boot vindt dit een uitgesproken slecht idee, omdat het de kans oproept van misbruik heel erg groot is.

 

Kantonrechter Ulrici vind dit ook een slecht idee en geeft de proeftijd een hele lange periode van onzekerheid, niet doen dus.

 

Bouwens, hoogleraar sociaal recht, vreest dat bedrijven aan de lopende band mensen aan zullen nemen die ze na vijf maanden er weer uit zetten, het zal ongetwijfeld ongewenste effecten geven. 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht