Verslag Thema avond Flex

05 jul 2017 - Johan Krol

Verslag Thema avond Flex

Iedereen werd verwelkomt door Johan Krol.

Wij hebben deze thema-avond "Flex" georganiseerd,  omdat uit de vorige evaluatieformulieren kwam dat er behoefte aan is.

Na afloop kunnen jullie nu opnieuw op de evaluatieformulieren aangeven wat we voor de komende thema avonden kunnen organiseren.

We hebben hier 2 sprekers die het beste zich zelf voor kunnen stellen, waarna we vanzelf doorgaan met deze avond.

undefined

Erik Pentenga is bestuurder bij de FNV Flex, onderhandelaar cao uitzend.

Ron van Baden is bestuurder in Limburg in enkele bedrijfstakken en Regiocoördinator FNV Zuidoost Nederland

 

Erik heeft na zijn opening ’n filmpje over de veranderende arbeidsmarkt en de FNV, (je verdient ’n echte baan) dit kun je zien via deze link;  https://www.youtube.com/watch?v=1sle5elENGo   

Bijna 40 % van de werknemers heeft geen vaste contract, 60% heeft nog ’n vast contract, maar dat word snel minder. Er zijn al veel 0 uren contracten die in de 60% zitten, maar die horen eigenlijk al bij de 40% geen vast contract. Dit alles gaat in Nederland veel sneller dan in andere Europese landen. Die in de Flex of uitzend zitten hebben weinig toekomst naar ’n vast contract. Er zijn nog bedrijven die je wel een vastcontract na de Flex aanbieden, dat word steeds minder.

.undefined

De Uitzend werk is er van af de jaren 90 in aantal maar weinig gestegen, in de andere vormen van Flex schieten de aantallen omhoog.

Via deze flex constructies krijg je minder Loon, opleidingen, onzeker op de arbeidsmarkt, meer werkdruk en onveiligheid, meer psychologische en emotionele problemen.

De uitzend CAO regeld dat je het loon van de CAO waar je werkt moet volgen, maar er zijn maar 6 punten die je uit die CAO moet volgen, dus op vele extraatjes heb je geen recht.

In de uitzend CAO kun je na 5,5 jaar een vast contract bij het uitzendbureau  krijgen. Een werkgever moet je na 2 jaar al ’n vast contract aanbieden. Dan is het eruit of met geluk ’n vaste baan.

In de uitzend cao is de wettelijk terugwerkende kracht op inlenersbeloning er niet. Alleen als het aantoonbaar is dat uitzendbureaus opzettelijk fraude heeft gepleegd, dan heb je tot 5 jaar terug het recht je tekorten op te eisen.

In de Bouw valt nog maar 1/3 onder de Bouw CAO, de overige doen via diverse constructies hun werk.

 

In Belgie is ongeveer 80% van de werknemers georganiseerd bij een Bond, in Nederland is dat nog geen 25%. Daar maken de werkgevers (mis)gebruik van.

 

Zzp-ers hebben geen rechten op de CAO regels. In het begin koos daar ’n Zzp-er zelf voor, nu zijn er steeds meer die gedwongen worden verder te gaan al Zzp-er, het is veel goedkoper voor de werkgevers.

Heb je de P-rol, die gaat steeds meer naar uitzend en geen rechten op de CAO waarin je werkt.

Met STIP (het pensioenfonds in de uitzend) bouw je maar heel weinig pensioen op, jij en werkgever betaald er ook veel minder aan.

Bij STIP word een wachttijd van een half jaar gehanteerd.. Bij elke wisseling van uitzendbureau of BV begin je telkens opnieuw. Na  een half jaar  betaald de werkgever een jaar voor het basispensioen. Vervolgens betaal je zelf ook mee aan  je pensioen

Alles is van uit de werkgevers kant een verdienmodel om meer te verdienen ten koste van werknemers en concurrentie. Er zijn er die het liefst verder gaan met vrijwilligers en uitkeringsgerechtigde om nog goedkoper te kunnen werken.

Vaste krachten gaan op den duur ook hun rechten verliezen als de Flex en dergelijke zo doorgaan.

Wil je voor je zelf meer informatie ophalen, dat kun je via www.flex.nlwww.sncu.nl      voor de fabels en onzeker werk kun je kijken op  www.fnv.nl/echtebanen

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht