Jaarvergadering en Ruud Kuin

13 apr 2017 - Johan Krol

Jaarvergadering en Ruud Kuin

 

undefined  

13-04-2017 in Het Vertrek in Boxmeer.

 

Korte jaarvergadering, met geen bijzonderheden en spreker Ruud Kuin over de problemen met werk en regels.

" Jij verdiend een echte baan".

 

Hier ’n kort verslag van de vele punten die zijn besproken;

Er is steeds meer flex, waardoor ook de sociale voorzieningen onderdruk komen te staan. De flexwerkers hebben, en bouwen geen rechten op. Ze hebben onzeker werk, daardoor is het onmogelijk om ’n hypotheek af te sluiten en missen ze vele zekerheden.

Steeds meer komt het voor dat de CAO’s niet worden nageleefd. Veel werknemers zijn genoodzaakt als ZZP-er verder te gaan. Waardoor zen minder loon en geen sociale rechten opbouwen.

(veel vragen en opmerkingen van uit de zaal)  undefined

Overal moet alles goedkoper over de ruggen van de werknemers. Hier volgen enkele voorbeelden uit de zaal; Transportbedrijven die chauffeurs in dienst hebben die altijd in hun cabine slapen en wonen. Asielzoekers die voor enkele euro’s per uur niet volgens de regels werken. De overheid controleert daar niet op, dus het word steeds erger. De FNV heeft daar ook steken in laten vallen. FNV is druk met het maken van een inhaalslag.

Nu zijn er stakingen in het land, bij vele bedrijven is nog 1/3 nog in vaste dienst en 2/3 als uitzendkracht. In de zorg is het nog erger, daar zijn veel te veel vrijwilligers aan de gang, dat is verdringing van betaalde banen. Als alle vrijwilligers in Nederland een week hun werk neerleggen, licht heel Nederland plat. Die mensen kunnen er zelf niets aan doen, maar van de mazen in de wet word te veel misbruik van gemaakt.

Buitenlanders op de werkvloer met het zelfde werk krijgen niet betaald waar ze recht op hebben. Het Nederlandse verdienmodel rammelt van alle kanten. Een kleine werkgever had de pech dat er 2 werknemers 2 jaar ziek zijn, dus hoge kosten. Hij durft geen personeel meer in vaste diens aan te nemen. De truc:" van na 3 contracten ontslaan moet niet kunnen". Als ’n werknemer goed presteert, moet deze een vast contract krijgen. We zouden het Europees in Brussel aan moeten pakken.

De globalisering heeft regels nodig, hierin heeft de overheid zich te veel uit teruggetrokken. Ruud roept de mensen op om op 1 mei naar de Dokwerker in Amsterdam te komen voor de strijd voor meer echte banen met meer zekerheid, kwaliteit en koopkracht.  

 undefined undefined 

Op deze grote kaart staan de belangrijksten punten van vanavond, deze kaart gaat naar ’t Ledenparlement om daar mee aan de slag te gaan.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht