Dankbaar werk

Dankbaar werk

11 jul 2018 - Jan

Dankbaar werk

Een ontmoeting met Lammert, Iwan en Karin van het FNV Inloopspreekuur in Beverwijk

 

Werken voor het FNV spreekuur Werk & Inkomen is erg dankbaar werk, beamen Lammert, Iwan en Karin direct als ik hen spreek over één van de twee(*) officiële FNV spreekuurlocaties in de IJmond. Elke dinsdag avond, tussen 20 en 21 uur houden zij in het buurtcentrum De Prinsenhof aan de Beatrixlaan 2 in Beverwijk hun spreekuur. Iwan komt alleen de oneven weken, omdat het rooster van zijn werk nu eenmaal zo in elkaar steekt. Het spreekuur is ook echt een open inloopspreekuur. In afwijking tot veel andere spreekuurlocaties van de FNV in de regio hoef je vooraf geen afspraak te maken. 'We hebben en maken tijd voor je' benadrukt Lammert, 'Dan moeten andere klanten misschien soms even wachten. Dat is dan maar zo. Die lage drempel is voor ons heel erg belangrijk'.

undefined Lammert

Lammert Dassen is de nestor van het FNV spreekuurteam in Beverwijk. 'Ik heb het spreekuurwerk al in de vorige eeuw eigenlijk geleerd van Jan Kerkhof, een van oorsprong NKV-bestuurder met een grote staat van dienst in deze regio'. Karin is rond de eeuwwisseling ingestapt en Iwan draait sinds 2014 mee. Lammert heeft lange tijd bij het UWV gewerkt en weet daardoor al veel van de sociale wetgeving. Maar ook hij heeft, net als Iwan en Karin, een officiële opleiding gevolgd voor de functie van vakbondsconsulent. Door die opleiding zijn zij gepokt en gemazzeld in de belangrijkste sociale wetgeving en weten zij vooral waar zij de benodigde informatie kunnen vinden en - heel belangrijk - wanneer en hoe zij juridische experts van de FNV in stelling moeten brengen. Elk jaar gaan de spreekuurhouders, die officieel 'consulenten' heten, op cursus om zich over de nieuwste ontwikkelingen te laten bijspijkeren.

 

Daarenboven zijn Karin en Iwan zelf ook ervaringsdeskundigen waar het gaat om een conflict met hun werkgever over dreiging met ontslag. Karin werkte niet minder dan 29 jaar voor de ABN, toen haar baas haar arbeidsovereenkomst wilde ontbinden. Ook Iwan kwam in een harde aanvaring met een neefje van de eigenaar van het familiebedrijf waar hij toen werkte, toen die eerder gemaakte werkafspraken aan zijn laars lapte. Lammert, Iwan en Karin maken er haast een sport van om elke zaak tot op de bodem uit te zoeken. Bezoekers van het spreekuur doen er daarom goed aan om alle brieven en zaken mee te nemen naar het spreekuur.

Voor wie en wat 

Bij het spreekuur Werk & Inkomen kun je terecht voor alle vragen die te maken hebben met arbeid, sociale zekerheid en ook letselschade. Dus alles rond werk en inkomen, werkloosheid en ontslag, het UWV en gemeenten over werknemersverzekeringen of Bijstand, IOAW of IOAZ en de WIA. De arbeidsovereenkomsten die bedrijven hanteren worden met de dag ingewikkelder. Kleine punten in die overeenkomt bepalen dat je bijvoorbeeld een oproep voor werk wel of niet mag weigeren. Bedrijven gaan dikwijls ook erg 'creatief' om met ziekte en reïntegratie. Zo laten zij hun medewerkers soms op papier 1 % in de ziektewet, om hen op een bepaald moment gemakkelijk definitief te kunnen ontslaan. Bij reorganisaties van bedrijven heeft de bedrijfsleiding dikwijls al een jaar lang met juristen kunnen broeden op een ontslagregeling. De werknemers moeten dan vaak in een paar weken beslissen wat zij gaan doen. Dan krijgen ze een 'vaststellingsovereenkomst' voorgeschoteld waarvan ze de voors en tegens niet kunnen overzien. Wat zijn de gevolgen voor je recht op WW of je pensioen, hoe zit het met de belasting, etc. Dat is al ingewikkeld en als je plotseling onder druk wordt gezet dan blijkt dat mensen door hun emoties de brieven die zij krijgen gewoon niet goed kunnen lezen en niet helder kunnen denken. Dan is het o zo belangrijk om met een relatieve buitenstaander van gedachten te kunnen wisselen en de zaken op een rij te zetten vanuit jouw perspectief.

Het FNV spreekuur Werk & Inkomen is uiteraard op de eerste plaat bedoeld voor leden van de bij de FNV aangesloten bonden. Maar ook niet-leden vinden hun weg naar het spreekuur. Zij krijgen altijd een welgemeend advies, met de kanttekening dat de juridische bijstand vanuit de FNV voor hen niet mogelijk is.

undefined Karin

Volgens Iwan komen de laatste tijd steeds meer cliënten die te maken hebben met een dreiging van ontslag. Werkgevers willen op alle mogelijke manieren, maar vooral goedkoop, af van arbeidsovereenkomsten met hun werknemers. Gewoon omdat zij ouder zijn en voor de CAO duurder, omdat ze langer in de ziektewet lopen of dat ze gewoon een route via het UWV willen omzeilen, omdat de grondslag eenvoudig niet deugd of omdat ze opzien tegen de administratieve rompslomp van die route. Soms is alleen sprake van een gerucht dat de baas werknemers wil ontslaan en er geen aanzeggingen van ontslag zijn verstuurd. Dan adviseert Karin de mensen om het een en ander rustig af te wachten en niet in paniek te raken. Want bij arbeidsovereenkomsten van onbepaalde tijd moet èlke werkgever zich aan bepaalde regels houden. 'Laat hen eerst maar hun huiswerk doen en aantonen dat je functie werkelijk wordt opgeheven of niet meer betaald kan worden', aldus Karin.

Lammert: 'Dikwijls komen mensen bijkans in paniek naar ons toe. Opeens krijgen ze brieven van hun baas die ze niet goed kunnen lezen of plaatsen. Het huilen staat ze dan nader dan de lach. Het geeft echt een kick als die mensen met een glimlach rond de mond het spreekuur verlaten. Daar doe je het voor. Die bezoekers bepalen uiteraard helemaal zelf of en hoe zij het geboden advies opvolgen.'

(*) Het andere spreekuur is elke donderdag middag tussen 15 en 16 uur op de locatie van het FNV Tata-Steel, op de Rooswijkerweg 130 in Velsen- Noord. Daar wordt u ontvangen door Willem Paardekoper.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht