Eerste bijeenkomst in cyclus van 6 druk bezocht

Eerste bijeenkomst in cyclus van 6 druk bezocht

26 sep 2017 - Jan

Eerste bijeenkomst in cyclus van 6 druk bezocht

FNV Lokaal IJmond kijkt terug in de Geschiedenis van de vakbeweging in de IJmond


De eerste bijeenkomst in een cyclus van zes heeft inmiddels plaatsgevonden. Omdat ervaring leert dat bijeenkomsten tegenwoordig geen grote opkomst kennen was er voor een kleinere zaal gekozen. Helaas, eigenlijk gelukkig, kwamen we ruimte tekort. Om 19.30 moesten we stoelen bijhalen en zaten mensen hutje bij mutje opgepakt bij elkaar om naar een lezing te luisteren van Sjaak van der Velden.

undefined

undefined

Over hoe de vakbeweging in Nederland tot stand was gekomen. Hij ging ver terug in de historie en schilderde heel plastisch in wat voor ellendige situatie de toenmalige arbeiders verkeerden. Hoe wetten toentertijd de arbeider niet toestond om zich tot een bond te verenigen. Dat zowel fabriekseigenaren en de politiek samenspanden om het loon zo laag mogelijk te houden.

Overzicht van stakingen in Velsen en IJmuiden tussen 1865 en 1916 uit de databank van Sjaak van der Velden

undefined

Omdat IJmuiden nog niet bestond besprak Van der Velden vooral de algemene ontwikkeling in Nederland. Een bezoeker kon vertellen uit de verslagen van de eerste vergaderingen van een katholieke vakbond in 1911. Het kerkbezoek van de leden was toen nog een belangrijk aandachtspunt.

undefined


De inleiding gaf veel stof voor vragen en discussie waarin de actualiteit van vandaag werd aangestipt. Voor de discussie met Tuur Elzinga (17 april 2018) nemen we 2 punten mee:
-       de vakbeweging is ontstaan uit individuele hulp aan leden en als strijdorganisatie, en
-       als de vakbeweging strijd veronachtzaamt dan haalt zij daarmee de bodem onder haar bestaan.
Al met al een geslaagde avond want op het laatst moesten mensen in de nazit gemaand worden om het pand te verlaten want het was sluitingstijd. Voor de volgende bijeenkomst (17-10-2017) hebben we in het Zee en Havenmuseum aan de Havenkade 55 in IJmuiden een gelukkig een groter onderkomen gevonden. Dat is belangrijk, want we verwachten een grotere opkomst dankzij het succes en plezier van de afgelopen bijeenkomst.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht