De Witte Woede - WIJZIJNDETHUISZORG

Van 13 maart 2018 19:00 tot 13 maart 2018 21:30

De Witte Woede - WIJZIJNDETHUISZORG

Als 5e spreekster in de lezingencyclus over de geschiedenis van de vakbeweging en de sociale strijd in de IJmond spreekt Maureen van de Pligt over de 'jongste' geschiedenis van de strijd in en voor de Thuiszorg. In 2011 begonnen in Haarlem en in IJmuiden de actiegroepen 'Wijzijndethuiszorg' met een reeks van aansprekende acties - eerst om gemeenten meer te doen betalen voor het belangrijke werk dat zij doen en aansluitend om zich te verweren tegen een loondumping van 25 tot 30%. Die strijd wordt dan verloren, maar de veenbrand onder de collega's in de thuiszorg is ontbrandt en die woedt nog altijd voort.

undefined 

 

Pas na vele jaren van onophoudelijke inzet lijkt die actie effect te hebben, in een behoorlijke CAO en gemeenten die zich verplichten aan een behoorlijk tarief. Enkele activisten van het eerste uur zijn nog altijd actief, maar een groot deel is afgehaakt door de teleurstellende resultaten na de eerste acties en het uitblijven van perspectief op verbetering. Duizenden collega's zijn de zorg 'uitgejaagd', terwijl nu al weer sprake is van een tekort van meer dan 100.000 zorgwerkers.

Dinsdag 13 maart van 19:30 uur tot 21:30 in het Zee - en Havenmuseum, Havenkade 55 IJmuiden. De toegang en de koffie en thee zijn gratis. 

 

Deel deze Activiteit