Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

26 jun 2018 - Anne Leenen

Toezeggingen wethouder Groningen over betere arbeidsvoorwaarden thuiszorgmedewerkers

De Groningse wethouder voor zorg, Ton Schroor, heeft tijdens de commissievergadering zorg toezeggingen gedaan aan de FNV over de criteria waarop de aanbieders van huishoudelijke zorg geselecteerd gaan worden bij het afsluiten van nieuwe contracten.

De FNV vroeg tijdens de commissievergadering aan de raadsleden en de wethouder om sociale voorwaarden op te nemen in de contracten die met toekomstige aanbieders afgesloten gaan worden. De FNV heeft een checklist gemaakt die handvatten geeft aan deze voorwaarden.

Belang van sociale voorwaarden
Maureen van der Pligt, FNV bestuurder: ‘Wethouder Schroor heeft toegezegd dat hij bijna al onze voorwaarden overneemt. Zoals bijvoorbeeld om contracten te ontbinden als de aanbieders de cao voor ouderen- en thuiszorg niet naleven. Maar ook belangrijke zaken als de garantie dat de nieuwe werkgever het personeel overneemt van de oude aanbieder, zoals gebruikelijk bij een overgang van onderneming. Zodoende behoudt het personeel alle arbeidsvoorwaarden. Wij zijn blij dat wethouder Schroor het belang van deze sociale voorwaarden inziet.’

Ook de naleving van de cao, de Arbowet en scholingsafspraken neemt wethouder Schroor alsnog over, zo zei hij na de behandeling in de commissie. Daarnaast deed hij een voorlopige toezegging dat de gemeente Groningen een fatsoenlijke prijs voor de huishoudelijke hulp gaat betalen, waardoor de medewerkers het cao-loon gaan verdienen. Volgens een voorstel dat nu bij het college ligt moet dit, met terugwerkende kracht, vanaf 1 april 2018 ingaan.

Werkgeversvereniging BTN maakte onlangs bekend dat nog ruim 100 gemeenten geen fatsoenlijke prijs voor (thuis)zorg betalen. Groningen was een van de gemeentes die een te laag uurloon rekende voor de huishoudelijke zorg. De FNV is dan ook verheugd dat Groningen zich zal gaan houden aan de reële prijs en betaling van het cao-loon, die een einde maakt aan de race naar beneden wat betreft de lonen in de huishoudelijke zorg.

Van der Pligt: ‘Dit is een eerste goede stap van de gemeente Groningen. Maar we zijn natuurlijk nog steeds niet blij met de manier waarop de gemeente Groningen voor de cliënten de huishoudelijke zorg nu geregeld heeft. Cliënten krijgen bijna allemaal 2,5 uur thuiszorg, en alleen diegenen die bezwaar maken krijgen misschien iets meer.’

De FNV hoopt dan ook dat er straks een nieuwe gemeenteraad komt die dit beleid naar de prullenbak verwijst en ervoor zorgt dat thuiszorgindicaties weer maatwerk worden, waardoor iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht