Meerkostenregeling in strijd met de privacywet ?

Meerkostenregeling in strijd met de privacywet ?

16 mei 2018 - Hans

Meerkostenregeling in strijd met de privacywet ?

Is de Groninger Meerkostenregeling in strijd met de privacywet en regelgeving?

De gemeenteraad van de gemeente Groningen bespreekt vandaag de Meerkostenregeling 2018 voor chronisch zieken en mensen met beperkingen, die in het leven is geroepen ter compensatie van hun extra zorgkosten.

De FNV vraagt zich af of gemeente Groningen bij haar voorwaarden om in aanmerking te komen niet in strijd handelt met de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de AVG-regeling die per 25 mei van kracht wordt. Een gevoelige kwestie. Zeker als het gaat om medische gegevens.

Bij het per 1 mei in Groningen nieuw ingevoerde uitgangscriterium, om in aanmerking te komen voor de Meerkostenregeling, moet iedereen aantonen de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering te hebben uitgegeven. De minima die verzekerd zijn via de Groningse collectieve Menzis verzekering kunnen dit alleen aantonen als ze een volledige uitdraai van al hun medische gegevens van Menzis inleveren. Je kan bij deze collectieve verzekering alleen je totale zorgkosten van het hele jaar downloaden. Daarbij is gespecificeerd welke en waar de zorg voor is afgenomen. Waaronder: huisartsenbezoek, tandartsbezoek, behandeling tandarts, behandeling specialisten, apothekers uitgifte, welke medicatie, met naam van de medicatie enz.

Bij navraag door de FNV bij betrokkenen blijkt dat zij een uitdraai zouden moeten leveren van een pagina of tien, waarbij al hun medische gegevens en behandelingen, hun hele hebben en houden in handen van de gemeente komt. Iets wat ze begrijpelijkerwijs niet zien zitten.

De FNV is dan ook benieuwd met welke motivatie de gemeente Groningen dit beleid wil doorvoeren, zonder in strijd te handelen met de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de AVG-regeling

 FNV Zorgactiepunt Groningen

groningen@fnvvoorzorg.nl

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht