Problemen bij Jumbo supermarkt

Problemen bij Jumbo supermarkt

04 feb 2018 - DC medewerker

Problemen bij Jumbo supermarkt

FNV Noord

FNV DC medewerker.
Misschien maak jij je zorgen. Over je werk, je geld, je werktijden en je baan. We horen van veel medewerkers van DC’s dat zij steeds onzekerder worden over de situatie met de AVR. Ook de FNV maakt zich zorgen over de aankomende AVR. Niemand weet wat deze AVR in de toekomst gaat betekenen. Het lijkt wel alsof alleen de Jumbo zélf vertrouwen heeft in de AVR.

Een AVR is geen cao!

Jumbo is trots op zichzelf. Ze zijn heel blij met de AVR als een soort ‘alternatief’ voor de cao. Maar let op: de AVR is geen cao! Je hebt als medewerker straks niets meer te zeggen. Bij een goede cao, is er overleg tussen werkgevers en werknemers. Dat is toch echt iets anders dan overleg met je eigen ondernemingsraad. Hoe goed dat misschien ook is bedoeld door de leden van die ondernemingsraad. De FNV sluit al meer dan 104 jaar cao’s af. Daardoor is er veel kennis en kunde in huis. Die wordt nu opzij geduwd door een goocheltrucje van Jumbo. Nieuwe medewerkers worden goedkoper…undefined

De FNV houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Duidelijk is dat de AVR vooral bedoeld is om collega’s tegen elkaar uit te spelen. De AVR zorgt er straks namelijk voor dat collega’s elkaars concurrenten worden. Zo worden nieuwe medewerkers bijvoorbeeld een stuk goedkoper voor de werkgever. Een werkgever kan dan op een gegeven moment ervoor kiezen om oude medewerkers te ontslaan. Daarvoor in de plaats nemen ze meer goedkope nieuwe medewerkers en uitzendkrachten aan. Zij kunnen dan hetzelfde werk doen als jij, maar voor minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden. Hiermee ontstaat een zogenaamde race naar beneden, waardoor alle medewerkers uiteindelijk de dupe worden van de AVR.

Een cao is nog steeds de oplossing! De cao biedt alle medewerkers zekerheid en bescherming. Wij willen graag praten met de Jumbo over een cao. Dit wil Jumbo niet. We kunnen alsnog hard op de deur van Jumbo bonken. Net zoals onze collega’s hebben gedaan bij de havens. Ook daar heeft het bedrijf SGS Nederland geprobeerd om een eigen AVR er doorheen te drukken. Dat is ze niet gelukt. Alle medewerkers werden lid van de FNV en lieten samen hun stem horen. Hierdoor werd de AVR van tafel geveegd en kon de FNV samen met de leden alsnog een eerlijke cao afdwingen. Dat kan ook bij Jumbo! Dat vraagt alleen om meer moedige leden die bereid zijn om op te komen voor hun eigen rechten. Ga het gesprek met je collega’s aan. Vertel hen over vakbondskracht bij de havens en wijs hen op het lidmaatschap.

Als morgen iedereen bij Jumbo lid is van een vakbond, heb je overmorgen een nieuwe cao!

Tips en adviezen

Wij vinden het belangrijk dat je tevreden bent en blijft. Daarom kun je altijd op ons rekenen. Ook buiten de cao-onderhandelingen om. Als lid van de FNV sta je namelijk nooit alleen en met ruim 1 miljoen leden krijg je nu eenmaal meer voor elkaar. Daarom geven we je binnenkort tips en adviezen over hoe je kunt voorbereiden op het individuele gesprek met je leidinggevend en/of HR. Uiteindelijk maak je zelf de keuze of je tekent of niet voor deze AVR!

Praat met ons door! Via. vraagoverjumbodc@fnv.nl kan je een vakbondsbestuurder bereiken met jouw verhaal.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht