FNV Zorgactiepunt constateert: Wijteams in Groningen zijn nog steeds een puinhoop

FNV Zorgactiepunt constateert: Wijteams in Groningen zijn nog steeds een puinhoop

15 feb 2018 - Anne Leenen

FNV Zorgactiepunt constateert: Wijteams in Groningen zijn nog steeds een puinhoop

FNV

De FNV heeft de afgelopen maanden misstand na misstand geconstateerd bij meerdere Wijteams in Groningen. De Wijteams zijn verantwoordelijk voor de indicaties vanuit de WMO; bijvoorbeeld voor het aantal uren thuishulp waar iemand recht op heeft. Tussen de Wijteams blijkt een enorm verschil te zijn in hoe de indicatie wordt vastgesteld. Consulenten zijn niet op de hoogte van de voorschriften en kunnen vaak geen goede indicatie stellen.

Alie van het FNV Zorgactiepunt: ‘In meerdere aanvragen of her-indicaties staat bij voorbaat al vast dat de cliënt 2,5 uur zal krijgen, zonder dat de consulent het dossier heeft bekeken. Daarnaast horen wij veel verhalen van consulenten die zonder verslagformulieren langskomen of zomaar conclusies trekken zonder door te vragen.’

Cliënten voelen zich regelmatig niet serieus genomen door hun consulent. Alie: ‘Als de hulp net geweest is en het huis op het oog er schoon uit ziet, zegt de consulent dat 2,5 uur genoeg is. Of cliënten krijgen van de consulent te horen ‘dat het hier schoner is dan bij mij thuis’. Dat is toch geen deugdelijk onderzoek zoals de wet voorschrijft?’

undefined

Ook de privacy op de kantoren van de Wijteams laat te wensen over. Cliënten moeten hun verhaal doen terwijl iedereen het kan horen en consulenten stellen zich niet voor.

Al deze verhalen en signalen zijn op maandag 12 februari met de directie van de Wijteams en de gemeente Groningen besproken. Beide gaven toe vooral druk te zijn geweest met het omvormen van de Wijteams in een stichting. Het was voor hen ook duidelijk dat de dienstverlening daaronder geleden had door een gebrek aan duidelijke protocollen en kwaliteit.

Er is afgesproken dat er regelmatig overleg komt tussen de gemeente en Wijteams en de FNV.

Dat is een eerste stap in de goede richting, maar haast is geboden. Want elke dag dat er een Stadjer geen goede zorg krijgt, is er één teveel wat de FNV betreft. Zolang de gemeente Groningen zijn zaakjes niet op orde heeft voor de Stadjers, blijft het actiepunt van de FNV natuurlijk gewoon open.

Zorgactiepunt Groningen blijft nog open

Cliënten (FNV-leden en niet-leden) die hulp nodig hebben bij het bezwaar maken, kunnen nog steeds aankloppen bij het zorgactiepunt van de FNV. Ze kunnen mailen naar groningen@fnvvoorzorg.nl of bellen naar 06-46988115.

 

(Foto (jb): een gang en gezellig hoekje in een WIJ-team locatie.)

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht