Postuum FNV-onderscheiding voor Johan Woestenberg uit Rijen

Postuum FNV-onderscheiding voor Johan Woestenberg uit Rijen

20 jul 2018 - Webredactie

Postuum FNV-onderscheiding voor Johan Woestenberg uit Rijen

Afgelopen dagen kregen enkele familieleden van Johan Woestenberg een bezoekje van een afvaardiging van het bestuur Lokaal FNV-netwerk Grensstreek – Leistroom. Uit de vakbondsadministratie was aan het licht gekomen dat Johan Woestenberg uit Rijen in 2018 een FNV-onderscheiding voor zijn 60- jarig lidmaatschap zou ontvangen. Maar helaas, de feestelijke voorbereidingen gingen voor hem niet door. Er was inmiddels een erg droevig bericht binnengekomen, namelijk dat Johan Woestenberg in januari 2018 op 74-jarige leeftijd was overleden.

Het bestuur van Lokaal FNV-netwerk Grensstreek – Leistroom had ondertussen een besluit genomen om Johan postuum zijn FNV-onderscheiding uit te reiken.

Wie was Johan Woestenberg?

Uit een gesprek met de familie bleek dat Johan op 10 september 1943 in Rijen is geboren.
De eerste werkgever van Johan was de steenfabriek ‘De Vijf Eiken’ in Rijen. Bij dit bedrijf werkte ook zijn vader en verschillende andere familieleden. Vele leden uit het geslacht Woestenberg hebben op een steenfabriek gewerkt. Hij trouwde met zijn grote liefde Tonnie, die hij op de kermis in Bavel had leren kennen. Ze gingen in Rijen wonen en samen kregen ze 3 kinderen. Dat Johan Woestenberg het erg naar zijn zin had bij zijn werkgever blijkt dat hij tot het einde van het bedrijf daar is blijven werken. Vervolgens stapte hij over naar het bedrijf Grada in Breda totdat hij op 62-jarige leeftijd met pensioen ging.

Vakbondsman in hart en nieren

Als we in het verleden van Johan Woestenberg duiken komen we snel uit in het plaatselijke verenigingsleven. Op 15-jarige leeftijd kwam hij al in aanraking met het vakbondswerk in die tijd. Uit het lidmaatschapsbewijs blijkt Johan op 1 december 1958 lid van de bond werd.

undefined

Door het advies van zijn ouders op te volgen kwam Johan bij de vakbeweging terecht. Zo heeft hij aan diverse activiteiten deelgenomen van de toenmalige Katholieke Arbeiders Jeugd (afgekort K.A.J.). Johan kwam na zijn jeugdcarrière al vrij snel terecht in het bestuur van het Nederlands Katholieke Vakbond (ook wel afgekort N.K.V.). Hij bekleedde zo diverse bestuursfuncties bij de afdeling Rijen. Hij ging graag naar de vergaderingen en in de decembermaanden verzorgde hij de Sinterklaasmiddagen voor de kinderen van de leden van de bond. Later kreeg hij bij deze activiteiten ook ondersteuning van enkele gezinsleden. Ook was Johan actief bij de politieke partij Sociaal Appel, later hernoemd naar Gemeentebelangen. Tevens was hij medeoprichter van het Centraal Antenne Inrichting (C.A.I.) bij hem in de wijk te Rijen. Op latere leeftijd heeft Johan zich ook ingezet voor het sportcomplex “De Leemputten” in Rijen.

Johan Woestenberg was een vakbondsman in hart en nieren die zich graag inzette voor de medemens, maar ook graag op de achtergrond werkte. Naast zijn vakbond functies had hij nog een belangrijke taak binnen de bond op zich genomen. Hij vulde namelijk de bekende belastingpapieren voor de leden van de vakbeweging in. Hiermee is hij ongeveer in 1978 begonnen en heeft dit ruim 38 jaar achtereen gedaan. Dit gebeurde samen met de andere bondsinvullers uit de regio.

In 2017 begon de gezondheid van Johan achteruit te gaan. Wel is hij nog met zijn gezin en kleinkinderen nog op vakantie geweest. Hier genoot hij van de kleine en bijzondere dingen om zich heen.

Vanwege zijn vele vakbondswerk heeft het bestuur van Lokaal FNV-netwerk Grensstreek – Leistroom unaniem besloten om Johan Woestenberg postuum zijn FNV-onderscheiding voor zijn 60-jarig lidmaatschap aan hem uit te reiken. Dit zal aan de familie worden overhandigd. De onderscheiding is een bijzondere FNV gouden speld met robijn met daarop de nieuwe FNV-vaan.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht