Jan Bierens gehuldigd: 70 jaar lid van de FNV-vakbeweging

Jan Bierens gehuldigd: 70 jaar lid van de FNV-vakbeweging

20 jul 2018 - Webredactie

Jan Bierens gehuldigd: 70 jaar lid van de FNV-vakbeweging

Door een afvaardiging van Lokaal FNV-netwerk Grensstreek-Leistroom werd op maandagmiddag 5 februari 2018 Jan Bierens uit Gilze gehuldigd als 70 jaar lid van de FNV-vakbeweging.

De gastheer en zijn echtgenote Dimph ontvingen de FNV-bestuurder Pim Smit, Ad Maas, Cees Willemen en Bert Willemen. Allen van Lokaal FNV-netwerk Grensstreek-Leistroom.
In een gezellig gesprek onder het genot van koffie en wat lekkers, vertelde onze jubilaris Jan Bierens dat hij op1 januari 1948 door zijn ouders lid van de bond werd. De inmiddels 86-jarige Jan is op jonge leeftijd ook lid geweest van Jonge Werkman, de jongerenorganisatie van vakbeweging.

De eerste werkgever van de jubilaris was bij Schoenfabriek Jagil in Gilze, in de stikkerij. Later is hij overgestapt naar Van Riel Schoenfabriek in de Molenstraat te Gilze. Vanwege een omschakeling van zijn beroep werd hij sloper van bouwwerken.

Na een gesprek met aannemer Piet Ermens uit Gilze kwam Jan Bierens in aanraking met het vakwerk van stukadoor. Door zijn leergierigheid en interesse in dit mooie beroep heeft Jan Bierens het beroep in de praktijk geleerd. Na 4 jaar werd hij weggekaapt door een broer van de eerste aannemer. Zo kwam de jubilaris bij Jos Ermens te werken, waar hij 12 jaar in dienst bleef. Vervolgens kwam hij bij het Bredase aannemersbedrijf Rhee van de Berg terecht. Bij dit bedrijf is Jan maar liefst 25 jaar in dienst geweest tot zijn pensioen. Hij heeft zijn vak altijd met liefde en plezier beleeft.

De jubilaris vertelde ons nog een van mooiste klussen als stukadoor. Dat was in een pand aan de Catharinastraat te Breda. Men kreeg met 3 mensen de opdracht van de architect, tevens eigenaar van het pand, om het pand te voorzien van nieuw stucwerk. Naast de grote wanden, plafonds moesten ook nieuwe ornamenten op muren en plafond aangebracht worden. Men werkte toen nog met ongebluste kalk –dat was gevaarlijk materiaal – dat uit grote kalkputten bij Verleg geschept werd. De stukadoors hebben in totaal een halfjaar aan deze klus gewerkt. Het werk van de stukadoor en ook van de meesten bouwvakkers begonnen ’s morgens al vroeg. Jan Bierens reed met zijn auto vol met materiaal eerst naar Breda, waar dan zijn ploeg van 4 man instapte en vervolgens reed men door naar Zeeland. Men heeft veel gewerkt in de omgeving van Goes. Naast het werk overdag werden ook diverse klussen in de avonduren als stukadoor verricht.

Naast zijn beroep als stukadoor maakte Jan thuis, in zijn schuurtje, ook nog schoenen voor diverse inwoners van Gilze. Helaas heeft hij hiermee moeten stoppen, door problemen met de Belastingdienst.

Naast zijn werk had Jan ook nog diverse hobby’s. Zo heeft hij tot zijn 59ste nog gevoetbald. Nu nog is hij, trouwe supporter van VV Gilze, actief bij de biljartclub van de KBO. Ook is hij liefhebber van diverse kaartspelen.

De jubilaris Jan Bierens kreeg de onderscheiding met de gouden FNV bondsspeld met diamant en een vakbondsoorkonde voor zijn 70 jaar lidmaatschap.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht