gegevensformulier OFA.

gegevensformulier OFA.

06 feb 2018 - Club FNV

gegevensformulier OFA.

 

Club FNV

De temperatuur was tropisch. Niet door de emoties maar door het grote aantal mensen dat naar het Vakbondshuis in Hilversum was gekomen voor een Club FNV-avond. Het onderwerp: “Eerder met pensioen, hoe doe je dat?”

Het onderwerp leeft breed onder oudere werkende leden. Het vooruitzicht van volledig doorwerken tot 68 jaar is voor velen een brug te ver. Van de overheid verwacht men weinig, ook niet van het pleidooi van bonden en politieke partijen voor een lagere AOW-leeftijd. Als je iets wil kun je maar beter zelf initiatief nemen. Maar hoe dan?

De zaal in het FNV-vakbondshuis was met 72 mensen tot de laatste stoel bezet. Na een welkom door vicevoorzitter Martin Overbeeke schetste Marius Winter, directeur van Onafhankelijk Financieel Adviseurs FNV (OFA) in hoog tempo vier verschillende scenario’s:

Ontslag met ontslagvergoeding, WW + IOW

Deeltijdpensioen

Pensioen naar voren halen

60% werken, 80% inkomen, 100% pensioen

Marius Winter, Daniel Rademaker Sander Veldhuijsen van OFA konden alle vragen uit het publiek, hoe specifiek dan ook - en specifiek waren ze - beantwoorden. Sander was eerlijk in zijn verhaal: eerder met pensioen kost altijd geld. De vraag is, wat is meer vrije tijd en levensgeluk je waard? In de praktijk zien de adviseurs dat veel werkgevers bereid zijn mee te werken aan een beëindigingsregeling of parttime werken. In een aantal cao’s zijn vrijwillige regeling opgenomen als bijvoorbeeld 60% werken, 80% Loon en 100% pensioenopbouw. Deeltijdpensioen en pensioen vervroegen zijn andere manieren om het gat tussen stoppen met werken en de AOW-leeftijd te overbruggen. Om het nog ingewikkelder te maken passeerden ook fiscale en hypothecaire opties de revue naast het reduceren van uitgaven. En dat dan weer gecombineerd. Volgt u het nog? Met cijfervoorbeelden toonde de adviseurs aan dat de financiële consequenties dikwijls te overzien zijn. Ook werd duidelijk dat elke persoonlijke situatie verschillend is. Het is daarom aan te raden de mogelijkheden met een adviseur te bespreken en de financiële consequenties door te laten rekenen. Wil je meer weten gebruik dan het gegevensformulier OFA.

Een club is geen club als er geen gelegenheid is voor gesprek een hapje en een drankje. Daar hadden de organisatoren goed voor gezorgd. Veel mensen bleven nog lang hangen bij Club FNV voordat zij de vrieskou weer trotseerden. Voor velen was het een eerste bezoek aan het vakbondshuis en aan de reacties te horen zeker niet het laatste.

Op 6 maart is er weer een Club FNV, ditmaal over de zorg. De FNV vindt dat het zorg-vak weer aantrekkelijker moet worden. Goede arbeidsvoorwaarde, minder werkdruk en respect moeten de leegloop stoppen. Den Haag heeft extra geld uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg en voor scholing en werving. Voor de huishoudelijke verzorging worden nieuwe loonschalen van kracht. We vinden dat er ruimte moet zijn voor signalering en aandacht. Misstanden in de zorg moeten worden opgeruimd. Een avond voor werknemers uit de zorg, cliënten en geïnteresseerden. Wil je in gesprek met een bestuurder die op landelijk niveau voor de zorg opkomt, dan is dit je kans. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Een mailtje naar Lokaal.GooiVechtstreek@vereniging.fnv.nl met Ja ik kom op 6 maart is voldoende.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht