Groeien door Verbinden dag 2

Groeien door Verbinden dag 2

25 sep 2017 - Martin Overbeeke

Groeien door Verbinden dag 2

Project Groeien door Verbinden, dag 2

Een voor een druppelen de deelnemers binnen in het vakbondshuis Hilversum. Het is de tweede dag van het programma Groeien door Verbinden. Aan de grote leestafel ontstaan direct al de eerste discussies. De deelnemers: leden, niet leden, bestuurders, kaderleden, mensen uit de werkorganisatie en een oud bondsbestuurder, begroeten elkaar hartelijk. Als het doel is verbinden van leden, kader en bezoldigden dan is het programma nu al geslaagd. De trainers van Action Learning Lab (ALL) gaan er stevig in. Er moet vandaag gewerkt worden. Na een korte terugblik op de eerste dag, die het teken stond van ontwikkeling, waarderende omgangsvormen en verkenning, wordt vandaag gewerkt aan verbeelden, verenigen, valideren en vormgeven. Wim Stroecken van ALL grijpt terug naar het centrale doel en de werkvragen die aan dit 3-daagse programma ten grondslag liggen. Op het scherm verschijnen prachtige volzinnen met teksten als:

· Creëer verbindende omgangsvormen met positieve energie waarin het kunnen leveren van moderne dienstverlening centraal staat.

· Werk aan vaardigheden als waarderend verkennen, actiegericht leren, persoonlijk leiderschap, versterken van initiatiefkracht, communicatie- en verbindingsvermogen.

En werkvragen:

· Hoe zetten we in op de weg naar vitale en onderling verbonden organisatie die zichzelf op eigen kracht versterkt?

· Hoe laten we het vakbondshuis bruisen?

Bent u er nog? Het zijn mooie woorden mijnheer Stroecken maar wat staat er nu eigenlijk?

De deelnemers pellen de teksten woord voor woord af. Wat is bruisen? Waar zie je dat aan? Wat is moderne dienstverlening? En wat merkt een lid daarvan? Wat kan beter en waarom doen we dat niet? Wat verstaan we onder verbindende omgangsvormen? Handelen we daar ook naar? Waarom is waarderend omgaan niet vanzelfsprekend binnen de bond?

Het is voer voor een pittige discussie.

Hans Vollenhoven van ALL brengt de rust in de groep terug met een gedicht en een ademhalingsoefening.

>> 

Verlangen naar de zee Wanneer je een schip wilt gaan bouwen Breng dan geen mensen bijeen Om timmerhout te sjouwen Of te tekenen alleen Voorkom dat ze taken ontvangen Deel evenmin plannen mee Maar leer eerst mensen verlangen Naar de eindeloze zee. Antoine de Saint-Exupéry

<<

Doe je even mee?

Ga ontspannen zitten, adem diep in en uit, voel de adem tot in je vingertoppen en tenen. Ontspan. Laat je gedachten gaan. Verbeeld je dat we een jaar verder zijn. Je stapt binnen in een vakbondshuis. Wat zie je? Wat voel je? Wat hoor je? Wat ruik je?

De groep had er geen moeite mee. De ideële beelden over wat een vakbondshuis kan zijn staan binnen no-time op de flap-over. Het vakbondshuis is een warme plek, uitnodigend ook, je wilt er graag zijn. Het is een werk- en ontmoetingsplek voor leden en

bezoldigden, voor jong en oud. Leden worden deskundig geholpen. Het is er gezellig, er wordt gelachen en plannen gesmeed. Het is er druk, mensen komen af op activiteiten, thema’s, cultuur, film. Samenvattend, belangrijk zijn sfeer, professionaliteit, samenwerking en een knooppunt vormen. De bedoeling van de oefening van Hans is duidelijk. Visualiseren en dromen helpt om ideeën en activiteiten te bedenken. Na inleidingen over brain writing, bussiness model canvas en de teamrollen van Belbin wordt het tijd voor actie. Maar eerst een snelle lunch. Voor een moment voldoet het vakbondshuis aan het ideale model. Het is er warm, gezellig, uitnodigend, een goede sfeer, een knooppunt van niet leden, kaderleden en bezoldigden.

Na de lunch wordt in kleine teams gewerkt aan plannen en ideeën. Aan het eind van de middag ligt er een rijke oogst van plannen en ideeën. Te veel om allemaal uit te voeren. Er worden uiteindelijk 4 thema’s geselecteerd die teams in de komende weken gaan vormgegeven. Op de derde dag worden de resultaten van de teams besproken en daarna gepresenteerd aan de sponsor van het project Groeien door Verbinden, Katja Unluturk.

Benieuwd naar de resultaten? Volg de website.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht