Alarm tegen TTIP handelsverdrag

Van 19 september 2015 10:00 tot 19 september 2015 16:00

Alarm tegen TTIP handelsverdrag


Alarm tegen TTIP handelsverdrag

HILVERSUM - Komende zaterdag is er op de Kerkbrink een protest tegen het handelsverdrag TTIP (spreek uit tie-tip). Over dit beoogde verdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie bestaat bij burgers uit Hilversum grote ongerustheid. Daarom slaan zij alarm en roepen allen, ook organisaties op om zaterdag het protest te ondersteunen. De FNV neemt deel aan het protest.

Op de Kerkbrink vindt u informatie, koffie en thee en u kunt luisteren naar een TTIP song van “the Lofties”. Ook kunt u uw handtekening zetten tegen TTIP. Het protest duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Door TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) zullen standaarden van producten en diensten in Europa verlaagd worden omdat in Amerika lagere eisen gelden. TTIP gaat daarom ten koste van bijvoorbeeld de voedselveiligheid, arbeidsvoorwaarden, gezondheid en het klimaat.

TTIP schaadt ook de democratie. Wetgeving op vele terreinen zal bij aanname van het handelsverdrag eerst moeten worden voorgelegd aan het bedrijfsleven. De vele lobbyisten van de grote multinationals zitten daarbij op de eerste rang om de politici te beïnvloeden.

TTIP, waarover in het geheim wordt onderhandeld, kent een bijzonder onderdeel waarbij buitenlandse bedrijven enorme bedragen kunnen eisen van overheden als wetten en regels volgens die bedrijven leiden tot minder winst.

In elk verdrag waar dit tot nu toe in werking is, hebben we kunnen zien dat overheden worden gechanteerd om wetten die de burgers beschermen af te zwakken of in te trekken. Ook gemeenten hebben hier mee te maken. Er zijn veel zorgen of gemeenten duurzame producten nog voorrang kunnen geven. Een bedrijf als Monsanto zou dan Amsterdam kunnen aanklagen omdat hun bestrijdingsmiddelen niet gebruikt mogen worden. Zo spande het bedrijf Vattenfall, succesvol een rechtszaak aan tegen de Duitse stad Hamburg over de stedelijke milieuregels. Hierna zwakte Hamburg haar regels af uit angst voor schadeclaims.

Steeds meer gemeenten nemen een verklaring aan tegen TTIP. Zo werd onlangs nog Haarlem TTIP-vrij.

Op zaterdag 10 oktober vindt in Amsterdam een grote manifestatie tegen TTIP plaats. Deze wordt georganiseerd door een grote coalitie van organisaties en burgers, waaronder FNV, Milieudefensie en Greenpeace.undefined

Deel deze Activiteit