Herdenking Februaristaking

Van 25 februari 2016 18:00 tot 25 februari 2016 21:00

Herdenking Februaristaking

Herdenking Februaristaking

Tijdens de Tweede Wereldoorlog - op de ochtend van 25 februari 1941 - legde de bevolking van Amsterdam het werk neer uit protest tegen een razzia op joodse stadsgenoten. Later op de dag staakten ook mensen uit andere plaatsen hun werk.

Deze staking wordt jaarlijks herdacht bij het standbeeld 'De Dokwerker' in Amsterdam. De herdenking staat in het teken van de blijvende strijd tegen fascisme en racisme.

De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en die zich later uitbreidde tot enige andere plaatsen (Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum) in Noord-Holland en Utrecht met directe omgeving. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland.

De staking is ook in heel bezet Europa het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging geweest.

Herdenking Februaristaking
De Februaristaking wordt jaarlijks herdacht bij het beeld van "De Dokwerker" op het Jonas Daniël Meijerplein. Het bronzen beeld - dat een staker voorstelt - werd in 1952 gemaakt door Mari Andriessen. "De Dokwerker" staat symbool voor het verzet van 'de kleine man' tegen een grote macht.

Het verhaal wil dat arbeiders spontaan in verzet kwamen omdat zij het lijden van hun Joodse medeburgers niet aan konden zien. Dat het initiatief voor de staking van de zijde van de CPN kwam, is bij velen niet bekend.

Ook het verhaal van de ijssalon - aanleiding voor de razzia's - kennen de meeste mensen niet. Aan de zuidzijde van de Noorderkerk is een plaquette aangebracht die herinnert aan de verboden openbare bijeenkomsten op de Noordermarkt.

Gedurende vele jaren waren de communistische organisatoren van de staking niet welkom bij de officiële herdenking, daarom hielden de communisten jarenlang een aparte herdenking.

(bron: Wereld Feesten Almanak)

Deel deze Activiteit