MST Enschede: afscheid van 155 medewerkers

05 sep 2017 - Bert Janssen

MST Enschede: afscheid van 155 medewerkers

MST Enschede: afscheid van 155 medewerkers

ENSCHEDE - In het Medisch Spectrum Twente (MST) krijgen 45 medewerkers deze dinsdag te horen dat ze boventallig zijn. De helft van hen wordt gedwongen ontslagen. In totaal verdwijnen dit jaar 155 fulltime banen in het nieuwe ziekenhuis, op een totaal van rond 3.750 medewerkers.

Bert Janssen 05-09-17, 10:54 Laatste update: 12:25

De ontslagronde maakt deel uit van een uitgebreide reorganisatie die in twee jaar 30 miljoen euro aan bezuinigingen moet opleveren. ,Er is een grote stoelendans gaande. Dit is nooit leuk'', volgens MST-woordvoerder Lars Wormgoor. 

Het schrappen van 155 banen dit jaar gaat op verschillende manieren. Zo wordt een aantal tijdelijke contracten niet verlengd. Ook zijn MST-medewerkers door natuurlijk verloop vertrokken. Dat heeft ons erg geholpen'', volgens Wormgoor.

Andere plek

De 45 medewerkers die boventallig worden verklaard zijn onder meer (medisch) secretaresses, huishoudelijke medewerkers of keukenhulpen. Voor de helft van hen wordt een andere plek in de organisatie gezocht. ,,Dat is ook ingrijpend; bijvoorbeeld als je al 25 jaar met dezelfde collega's hebt gewerkt en nu, door het samenvoegen van afdelingen, een andere werkplek krijgt'', aldus Wormgoor. De andere helft, tussen 20 en 25 mensen, wacht ontslag en kan een beroep doen op het sociaal plan. Ze kunnen van werk naar werk worden begeleid.

Als voorbeeld noemt Wormgoor het vrij nieuwe Vrouw-Kind-centrum in het MST. Bij de opening werd uitgegaan van ongeveer 2.200 baby's per jaar. Het aantal geboorten blijft in de praktijk steken op rond 2.000 per jaar. Dat krijgt nu personele gevolgen.

Van het bezuinigingsbedrag van 30 miljoen wordt de helft gehaald door de personele reorganisatie en de andere 15 miljoen door op materieel te bezuinigingen. Zo wordt de oudbouw van het ziekenhuis gesloten en moeten leveranciers tegen lagere prijzen leveren.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht