Weerwerk vanuit het vakbondshuis

Weerwerk vanuit het vakbondshuis

25 sep 2016 - John Geijp (DvhN)

Weerwerk vanuit het vakbondshuis

Met minstens 35 vakbondshuizen wil de FNV nieuwe achterban winnen. Emmen heeft voor de provincies Groningen en Drenthe de primeur.

De schilder en de behanger zijn bijna klaar met hun werk. Het vakbondshuis in Emmen ziet er pico bello uit als vicevoorzitter Gijs van Dijk van de FNV het gebouw aanstaande vrijdag officieel opent. Het is een van de 35 centra in het land waarmee de federatie een nieuwe achterban hoopt te mobiliseren. Na Emmen krijgen in de provincies Groningen en Drenthe ook Hoogeveen, Assen en Groningen een vakbondshuis.

Het idee voor de vakbondshuizen komt van oud-FNV-voorzitter Ton Heerts. „De bedoeling is dat de FNV weer aanwezig is op de plek waar mensen wonen, werken en leven. En dat de vakbond ter plekke weerwerk organiseert tegen allerlei ontwikkelingen die voor werknemers en de maatschappij ongunstig zijn”, zegt Wieke Berends (40), de FNV-bestuurder die de noordelijke vakbondshuizen onder haar hoede heeft. „Denk aan de flexibilisering van de arbeid, waardoor steeds minder mensen zekerheid hebben over hun inkomen. Het is bovendien belangrijk dat de FNV lokaal sterk aanwezig is nu veel taken van het rijk bij de gemeenten terecht zijn gekomen. Het lokaal netwerk (het afdelingsbestuur-JG) houdt zich bijvoorbeeld veel bezig met de WMO. Als die zogeheten keukentafelgesprekken mensen niet de zorg opleveren die ze nodig hebben, helpt de FNV ze met een bezwaarschrift.”

De FNV is sinds januari bezig geweest met de verbouwing van het vakbondshuis aan de Bukakkers en het opstarten van de activiteiten. Werkplekken, vergader- en gespreksruimtes staan ter beschikking van kaderleden die actief zijn in een bedrijfsledengroep, ondernemingsraad of het lokaal netwerk. Maar bovenal moet het vakbondshuis een laagdrempelige plek worden, waar actieve FNV-leden tijdens spreekuren of op afspraak mensen met vragen of problemen met raad en daad bijstaan.

Mandy Jongmans (28) is behalve gastvrouw bij het vakbondshuis ook een van de FNV-consulenten. „Mensen komen met vragen over sociale zekerheid, inkomen, de WIA en momenteel vooral over arbeidsconflicten. Waar mogelijk geven we hen advies. Maar als wij dat niet kunnen, leggen we de zaak voor aan bijvoorbeeld de juridische afdeling. We horen ook weleens dingen uit bedrijven die we dan doorgeven aan onze bestuurders. Die kunnen dat dan ter sprake brengen in hun reguliere overleg met de directie.”

„Het kan ook over heel simpele dingen gaan”, zegt Rob Bekkema (60), gastheer en actief in het belastingteam. „Bijvoorbeeld mensen die willen weten wat het voor hen financieel betekent als ze vervroegd met pensioen gaan. Vaak zijn ze al blij met een luisterend oor. Twee maanden per jaar hebben we het heel druk met de belastingaangiftes.”

Jongmans: „De vakbond komt vaak in het nieuws door acties of stakingen bij bedrijven. Maar de FNV doet zo veel meer.”

Niet alleen op het gebied van individuele belangenbehartiging. Het vakbondshuis heeft een uitgebreid activiteitenprogramma met thema-avonden en cursussen, die de deelnemers in bijvoorbeeld de werksituatie weerbaarder moeten maken. Recent waren er cursussen over het nieuwe ontslagrecht, de manier waarop een werknemer goed voorbereid een gesprek met zijn werknemer kan aangaan en hoe je een goed cv kunt maken.

Berends: „Het gaat erom dat mensen in hun kracht komen te staan. Dat ze zich bewust worden wat ze samen voor verbeteringen voor zichzelf kunnen bewerkstelligen. Kijk naar de acties in de metaal die een goede cao hebben opgeleverd. Dat bereik je door actief te worden en de handen ineen te slaan. Zo merken mensen weer dat het zinvol is om lid van een vakbond te zijn.”

Bekkema wil nog niet zeggen dat het vakbondshuis in Emmen al zijn wervende kracht heeft bewezen. „Daarvoor is het te vroeg”, zegt hij. „De naamsbekendheid moet natuurlijk nog komen. Je merkt wel dat de laagdrempeligheid wordt gewaardeerd. Je moet het hebben van mond-tot-mondreclame. Dat mensen de positieve ervaringen die ze hebben, rondvertellen.”

FNV.nl/in-jouw-regio/Drenthe

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht