Minister: Eindhoven zat fout bij bezuinigingen op huishoudelijke hulp

Minister: Eindhoven zat fout bij bezuinigingen  op huishoudelijke hulp

25 mrt 2019 - ED: Vanda van der Kooi

Minister: Eindhoven zat fout bij bezuinigingen op huishoudelijke hulp

EINDHOVEN - Er is onduidelijkheid ontstaan over de regels die de gemeente Eindhoven hanteert voor de uitvoering van huishoudelijke hulp.

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft ouderenbond KBO en vakbond FNV gemeld dat Eindhoven een ‘implementatiefout’ heeft gemaakt, en vermeldde erbij dat de gemeente die gaat rechtzetten. Maar Leo Bisschops uit Best, voorzitter van KBO Brabant, trekt een heel andere conclusie. ,,Hij is selectief geïnformeerd”, stelt hij.

De gemeente heeft mij verzekerd dat dit, waar relevant, rechtgezet wordt

Hugo de Jonge, Minister van WVS

KBO en FNV stuurden De Jonge eind januari per brief het verzoek om – in zijn rol als toezichthouder – Eindhoven op de vingers te tikken. Ze vinden dat de gemeente te ver gaat met bezuinigen op huishoudelijke hulp aan ouderen en zieken. Ze hekelen onder meer het feit dat Eindhoven ‘incidentele’ taken – zoals hoog stoffen of het schoonmaken van de binnenkant van koelkast en magnetron – standaard niet meer laat uitvoeren. Andere gemeenten in Brabant doen dit wel. ‘De gemeente Eindhoven heeft mij laten weten dat dit een implementatiefout is en heeft mij verzekerd dat dit, waar relevant, rechtgezet is en wordt’, zo antwoordt minister De Jonge nu aan KBO en FNV.

Opmerkelijk is dat Kevin Wevers (verbonden aan FNV) en Bert van ’t Laar (verbonden aan KBO) vorige week nog aan het ED meldden dat het college vasthoudt aan het weglaten van die incidentele taken. Dat blijkt uit de eerste helft van de besluiten op bezwaar die zij inmiddels binnen hebben. Ook toen het ED vorige week maandag met wethouder Renate Richters (GroenLinks, zorg) sprak, repte ze niet over een fout die ze ging rechtzetten. Ze legde enkel uit wat de achtergrond was van het schrappen van de incidentele taken. Bisschops wil nu samen met FNV en de andere ouderenbonden de Eindhovense raad een brief sturen. ,,Ik ben benieuwd wat raadsleden hiervan vinden.”

Vrijwilligers

Het ED vroeg de gemeente of de minister zich vergist. ,,Afgelopen maandag heeft de wethouder aangegeven dat we die incidentele taken niet meer in in de takenlijst opnemen, maar ook wat we wel gaan doen: kijken hoe we mensen kunnen helpen die de incidentele taken (bijvoorbeeld grote schoonmaak) niet in hun eigen netwerk geregeld krijgen”, zegt de woordvoerder van Richters. ,,Samen met WIJeindhoven gaan we deze mensen een oplossing bieden, bijvoorbeeld door inzet van vrijwilligers.” Volgens haar wordt dat bedoeld met ‘...de implementatiefout rechtzetten’.

De verwijzing naar WIJeindhoven en vrijwilligers is echter niet iets nieuws, noch leidt die tot een oplossing, aldus diverse betrokkenen. ,,De gemeente heeft nog niet kunnen aantonen dat WIJ Eindhoven hiervoor ook maar één vrijwilliger heeft kunnen leveren”, zegt Van ’t Laar.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht