Bezwaar loont: meer poetshulp

Bezwaar loont: meer poetshulp

23 mrt 2019 - ED: Vanda van der Kooi

Bezwaar loont: meer poetshulp

Eindhoven erkent fouten  

Ouderen en gehandicapten in Eindhoven die bezwaar hebben gemaakt tegen de korting op hun hulp hebben daadwerkelijk te weinig schoonmaakhulp gekregen. Ook gaat de gemeente bij zestien bezwaarmakers de eigen bijdrage terugbetalen. 

Dat melden Bert van 't Laar en Kevin Wevers, belangenbehartigers van de bezwaarmakers. Ze hebben de eerste besluiten na het indienen van bezwaar binnen. Het Eindhovens stadsbestuur erkent daarin dat er zaken niet goed zijn gegaan en herstelt die nu.

Maar de gemeente houdt vast aan haar keuze om incidentele schoonmaaktaken niet langer uit te laten voeren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om hoog afstoffen of het poetsen van de binnenkant van koelkast en magnetron. De gemeente vindt dat mensen dit door (bijvoorbeeld) hun kinderen moeten laten doen of dat ze via WIJeindhoven een vrijwilliger moeten zoeken. ,,Kinderen zijn er niet altijd, of ze doen al veel andere dingen. En vrijwilligers gaan dit type werk niet doen", zegt Van 't Laar. ,,Het ziet er daarom naar uit dat we na ruim 300 bezwaren ook enkele honderden beroepen bij de rechtbank krijgen."

Wevers begeleidt Eindhovenaren die via het meldpunt van vakbond FNV bezwaar maken en heeft nu in 60 van de 110 zaken een besluit op bezwaar binnen. Oud-rechter Van 't Laar begeleidt 59 Eindhovenaren namens ouderenbond KBO en heeft in 30 bezwaren een besluit binnen. ,,Verreweg de meeste cliënten krijgen meer tijd toebedeeld dan ze nu krijgen, sommige een uur, andere een paar minuten extra per week, in één geval zelfs drie uur extra", zegt Van 't Laar. ,,En zestien cliënten krijgen hun hele eigen bijdrage over 2018 terug. Dat komt omdat de gemeente een fout maakte in de beschikkingen die ze tot 1 juli stuurde." Inmiddels heeft het Rijk een nieuwe regeling doorgevoerd, waardoor iedereen in Nederland een lage eigen bijdrage kent.

Eindhoven versoberde een jaar terug de huishoudelijke hulp. Ze liet de herindicatie uitvoeren door de zorgaanbieders zelf. FNV en KBO maakten zich hier van begin af aan zorgen over. Omdat zorgaanbieders een vast budget per klant krijgen is het voor hen voordelig om minder hulp te bieden dan nodig. Nu bezwaarmakers alsnog zijn bezocht door een onafhankelijke WMO-consulent, blijkt dat het inderdaad regelmatig is misgegaan. Van 't Laar: ,,Personen met COPD of incontinentie zijn op dezelfde manier beoordeeld als de anderen. De frequentie van uitvoering van taken wijkt zonder reden af van de frequentie die de gemeente zelf had bepaald."

Op de vraag of zorgaanbieders meer hebben gekort op hulp dan de gemeente wilde, gaat het college nog niet in. 'Begin april informeren we de raad. Tot die tijd maken we geen tussenstand.'

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht