Vooralsnog toch geen hoorzitting Huishoudelijke hulp

Vooralsnog toch geen hoorzitting   Huishoudelijke hulp

25 feb 2019 - ED

Vooralsnog toch geen hoorzitting Huishoudelijke hulp

Een week geleden beloofde de gemeente Eindhoven de bestuursrechter in Den Bosch dat er vandaag een hoorzitting zou zijn over het bezwaar van een 85-jarige Eindhovense tegen de korting op haar hulp. Dit weekend bleek dat die toch niet doorgaat, omdat er nog geen 'keukentafelgesprek' is geweest waarin goed is onderzocht hoeveel huishoudelijke hulp ze nodig heeft. 
VANDA VAN DER KOOI ED 

Ook een tiental andere hoorzittingen die gepland stonden, gaan niet door om dezelfde reden. Binnen het gemeentehuis wordt kennelijk verschillend gedacht over de manier waarop de circa driehonderd bezwaren tegen korting op huishoudelijke hulp moeten worden afgehandeld.

Afgelopen woensdag hoorde Bert van 't Laar - de oud-rechter die vanuit ouderenbond KBO bezwaarmakers begeleidt - al van het mogelijke uitstel van een deel van de zittingen die voor vandaag gepland zijn. Toen het ED hier vragen over stelde, liet de woordvoerster van wethouder Marcel Oosterveer vrijdagochtend weten dat alle zittingen gewoon door zouden gaan. Diezelfde ochtend kreeg Van 't Laar een telefoontje van de gemeente van dezelfde strekking. 

Foto 
Maar zaterdag meldde Cees den Dekker, de zoon van de 85-jarige Eindhovense, dat de hoorzitting van zijn moeder wel degelijk is uitgesteld. Van 't Laar bevestigt dat hij dit vrijdagmiddag alsnog te horen heeft gekregen van de ambtenaren die de hoorzittingen afhandelen. In totaal worden er volgens hem tien zittingen uitgesteld.

,,De ambtenaren nemen hun taak serieus en willen een goede zitting", zegt hij. ,,Dat kan volgens hem alleen als je een goede 'foto' hebt van de situatie van een cliënt, als er in een keukentafelgesprek naar haar persoonlijke situatie is gekeken. ,,Stel dat je dat niet doet, dan loop je het risico dat je nog een tweede hoorzitting moet houden. Ik ben blij met het uitstel. Dit is beter voor iedereen en het zal uiteindelijk tot een beter én sneller besluit leiden. Wij zullen ons best doen om die keukentafelgesprekken zo snel mogelijk te laten plaatsvinden."

De gemeente Eindhoven heeft de bezwaren van driehonderd ouderen en zieken veel te lang laten liggen, in sommige gevallen al bijna een jaar. In september vorig jaar zei de gemeente dat voor vrijwel alle bezwaarmakers geldt dat er geen goed onderzoek (keukentafelgesprek) is gehouden en dat de gemeente de tijd ging nemen om dit op een zorgvuldige manier alsnog te doen - vóórdat de bezwaren werden behandeld. 

Sneltreinvaart 
Deze maand bleek echter dat er in sneltreinvaart zittingen werden gepland, terwijl nog niet alle mensen een keukentafelgesprek hebben gehad. Het ED heeft meermalen aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd waarom het afweek van zijn eerdere lijn, zonder dat er een inhoudelijke reactie kwam. De gemeente wijst er slechts op dat 'het kan'.

Wethouder Oosterveer liet vrijdagochtend via zijn woordvoerster nog het volgende weten: ,,Bezwaarbehandeling zonder keukentafelgesprek kan, want de beslissing volgt pas nadat dit gesprek heeft plaatsgevonden. Er komt dan vervolgens snel een verslag van het gesprek. Dit gaat naar de advocaat, die dan een reactie kan geven op het verslag van het onderzoek. In overleg met de advocaat wordt bekeken of nog aanvulling op de hoorzitting nodig is."

Inmiddels is de gemeente daar dus op teruggekomen en vinden de hoorzittingen pas na een keukentafelgesprek plaats.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht