Resultaten Onderzoek naar (on)tevredenheid over Werkleerbedrijf

Resultaten Onderzoek naar (on)tevredenheid over Werkleerbedrijf

17 dec 2015 - Carla Ter Beek, redactielid FNV lokaal

Resultaten Onderzoek naar (on)tevredenheid over Werkleerbedrijf

In mei 2015 verscheen op deze site een artikel over het (on)tevredenheidsonderzoek, gehouden door de Gemeente, bij het werkleerbedrijf. Toen hebben wij als FNV Lokaal de belofte gedaan de resultaten bekend te maken. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en de resultaten zijn bekend.

Nog even de aanleiding van het onderzoek
In 2011 heeft het toen zittende college besloten om in het kader van terugkeer naar werk het Werkleerbedijf op te richten. Doelstelling: voor mensen met een WWB uikering de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen en daardoor de instroom naar regulier werk te vergroten. Al snel bleek dat het Werkleerbedrijf een bijzondere werkwijze hanteert om resultaat te boeken. Er kwamen verschillende negatieve verhalen naar buiten.

De uitslag en conclusies
Een paar opvallende zaken. Vanaf maart 2015 tot eind augustus zijn er 484 enquêtes uitgezet en dit heeft geleid tot 134 reacties. Een respons van 28 %. Of 134 reacties voldoende zijn om tot een juiste conclusie te komen mag best hardop afgevraagd worden. Toch staat te lezen : “ Het traject van het werkleerbedrijf wordt op hoofdlijnen positief beoordeeld door de deelnemers”. Op de vraag wat heeft het traject voor u betekend werd het leren kennen van anderen mensen door 42 % als zeer positief ervaren en drukt dus zwaar op de conclusie dat het traject als positief ervaren wordt. Het onderdeel werken op het werkleerbedrijf vonden slechts 7 % positief. Een andere vraag ging over of men zich soms vernederd voelde. 30 % heeft zich vernedert gevoeld. 70 % dus niet, maar is 1 % al niet te veel?

Geen aanleiding tot vragen
Voor de raadsleden gaf de uitslag geen aanleiding tot het stellen van verdere vragen. Heel jammer, want het zou de moeite lonen om eens goed naar de vragen te kijken. Een aantal zijn voor verbetering vatbaar. Ook over de uitstroom naar werk of omdat deelnemers om andere reden uitgestroomd zijn, zou wat meer in detail onderzocht kunnen worden.
Lichtpuntje is dat er wel een vervolg komt.  Na de volgende meting, die opgeleverd wordt in maart 2016, kan waarschijnlijk een beter beeld gevormd kunnen worden over de klanttevredenheid en de verdere verbeteringen in het Werkleerbedrijf. Ook is er afgesproken dat de gemeente gaat komen met een permanent kwaliteitsinstrument om de dienstverlening te blijven verbeteren. De werkgroep sociaal beleid van Lokaal FNV Regio Eindhoven blijft het werkleerbedrijf volgen. Daar waar nodig zullen we ‘ons er weer actief mee bemoeien’.
Het volledige onderzoeksrapport kunt lezen als u onderstaande link aanklikt.

http://eindhoven.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1389066/type=pdf/Bijlage_1__Klanttevredenheid_deelnemers_Werkleerbedrijf_-__Enquete.pdf

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

H.J. Driesen schreef op 17-03-2016

Ben sinds 1947 lid, mijn Bondsnr. 010605322 en ben woonachtig in Bladel. Bij welke FNNV lokaal hoor ik nu??? Heb al langere tijd niets meer gehoord van FNV senioren en heb Piet Loverbosch maar eens gebeld en hoorde toen van de FNV Lokaal. Indien mogelijk graag per omgaande wat meer duidelijkheid. Met vr. bondsgroeten, H.J. Driesen.