Snuffel dossiers 3: Misbruik landelijk computersysteem door gemeenteambtenaren

Snuffel dossiers 3: Misbruik landelijk computersysteem door gemeenteambtenaren

21 sep 2015 - Everie Sesink,

Snuffel dossiers 3: Misbruik landelijk computersysteem door gemeenteambtenaren

Het computersysteem Suwinet, dat gemeenten o.a. gebruiken om snel na te gaan of mensen recht hebben op een uitkering, blijkt al jaren makkelijk te misbruiken voor andere doeleinden. Suwinet is al jaren in gebruik en het blijkt nog steeds niet goed beveiligd. Erger, vele jaren en kritische Kamervragen later is er in die tijd nauwelijks iets verbeterd.

Bij veel gemeenten is de beveiliging van Suwinet niet op orde.
Ambtenaren kunnen in Suwinet makkelijk van alles opzoeken over inwoners van hun gemeente. Dit is niet toegestaan en niet het doel is van hun opdracht, namelijk een uitkeringsverzoek behandelen. Heb je bijvoorbeeld een bijstandsuitkering aangevraagd , dan kan het gebeuren dat de belastingdienst en commerciële incassobureaus toegang krijgen van de gemeente om na te gaan of je schulden hebt. Er kan dus zomaar een deurwaarder bij je aanbellen of er ligt een blauwe dwangbrief op de deurmat. En het komt ook voor dat de deurwaarder van het commerciële bureau bij iemand aanbelt die helemaal geen schulden heeft.

Veiligheid voor vrouwen in opvanghuizen niet gewaarborgd!
Het is zelfs voorgekomen via Suwinet dat de tijdelijke adressen van vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen niet beveiligd waren. Handig voor de zoekende gewelddadige (ex)partner. Hoe kan dit gebeuren en dat met medeweten van “onder ede” staande gemeenteambtenaren!!!! Het schrijnende gevolg is dat de vrouwen met hun kinderen opnieuw moeten vluchten naar een ander opvanghuis.

Komt het nog goed met de privacy bescherming in de gemeenten?
Staatssecretaris Klijnsma heeft gemeenten meerdere keren gewaarschuwd het gebruik van Suwinet goed te beveiligen (lees: niet te misbruiken). Per 1 januari 2016 dreigt sluiting van het Suwinet, mede op aandringen van de Tweede Kamer. De staatssecretaris is echter bang dat bij het afsluiten van Suwinet de papieren dossiers weer gebruikt moeten gaan worden. Het zal dus nog wel doormodderen worden in 2016 met gemeenten die de privacy van hun inwoners niet serieus nemen. Ze zouden toch hun ambtenaren moeten aanspreken op hun integriteit en het schenden van de afgelegde eed of zo nodig op staande voet ontslaan.

Voor meer informatie kijk op www.argos.nl onderzoeksradioprogramma van de VPRO o.a over Suwinet,

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht