Eindhoven herdenkt verdwenen Wit-Russen

Van 16 september 2016 16:00 tot 16 september 2016 17:00

Eindhoven herdenkt verdwenen Wit-Russen

undefinedUitnodiging

Eindhoven herdenkt verdwenen Wit-Russen

Op 16 september 1999 zijn Anatoly Krasovsky en Viktor Gonchar op straat gekidnapt. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Hun verdwijning en die van Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky wordt jaarlijks op 16 september in tal van steden en landen herdacht.

In 2008 zijn in Eindhoven vier eiken geplant en een gedenksteen geplaatst om deze verdwijningen te herdenken. Eindhoven had toen nog een stedenband met Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Voor de nabestaanden is dit een unieke plek geworden om de verdwenen mannen te herdenken. Ook omdat Wit-Rusland nog steeds geen vrijheid kent.

In februari 2016 heeft de Europese Unie de sancties tegen 170 personen uit Wit- Rusland opgeheven. Behalve voor degenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de verdwijningen, waaronder president Lukashenko.

De herdenking vindt dit jaar plaats op vrijdag 16 september 2016, 16:00 – 17:00 uur, Paradijslaan, Eindhoven (hoek Frederik van Eedenplein).

Valeriya Krasovskaya (We Remember), Mary-Ann Schreurs (wethouder gemeente Eindhoven), Christie Miedema (Amnesty International) en Wim Dekkers (FNV) zullen het woord voeren.
Nienke Esther Grooten (stadsdichter Eindhoven) draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor deze gelegenheid schreef, Leo Mesman het gedicht vier mannendat ook op de gedenksteen staat.

Celliste Marlies Muijzers speelt werken van onder meer Bach en Casals.

Wij nodigen u van harte uit deze herdenking bij te wonen.

Eindhoven, 2 september 2016

www.vierbomen.nl (Amnesty International, FNV, We Remember, Mission to Minsk)
Voor vragen: Arjen van Halem (06-24680236) / arjenvanhalem@planet.nl

Deel deze Activiteit