Thema bijeenkomst `Veilig langer thuis wonen en Robotisering in de zorg’

20 nov 2018 - De Meierij

Thema bijeenkomst `Veilig langer thuis wonen en Robotisering in de zorg’

Thema bijeenkomstVeilig langer thuis wonen en Robotisering in de zorg20 november in De Stapperij, Veghel

 

Lokaal FNV De Meijerij heeft op 20 november jl. een interessante thema bijeenkomst georganiseerd, over langer veilig thuis wonen en robotisering in de Zorg.

 

De heer Fabrizio Greidanus, manager innovatie bij ZuidZorg en zelfstandige en mevrouw Lenny Reiningh, projectleider innovaties, hebben deze bijeenkomst inhoudelijk verzorgd.

De essentie van hun verhaal is dat robots, zowel in de thuis situatie als in de zorg van groot belang zijn. Mensen kunnen daardoor langer veilig thuis wonen, men krijgt allerlei hulpmiddelen die hierbij helpen én… ..het verzorgend personeel krijgt hierdoor meer tijd voor het kunnen geven van emotionele aandacht aan mensen die ondersteuning/hulp nodig hebben.

Robots zijn er voor heel veel verschillende doeleinden, voor een praatje, voor instructies (om bijv. mensen te helpen herinneren dat ze hun medicijnen moeten innemen), voor fysieke ondersteuning bij het opstaan/gaan zitten, etc.

Al deze hulpmiddelen kosten natuurlijk geld en dat is nog niet goed geregeld, de hele financiering van de zorg moet ook in dit licht opnieuw worden bezien. 

Hoe dan wel…., het blijft een ingewikkelde vraag…..wat willen we hieraan zelf bijdragen…..wat hebben we over voor de zorg….., minder op vakantie en betere zorg…., wat is de overheid bereid om te betalen…..?

 

En robots in de Zorg, dat brengt echt een grote verandering met zich mee, want in alle sectoren is er sprake van toenemende robotisering. Gaan we over 40 á 50 jaar ook minder werken? Maar robots moeten ook gemaakt worden…., verschuiving van soorten werk.

Robots dragen steeds meer bij aan het oplossen van nog betere precisie kwaliteit en aan personeelstekorten.

Hieronder een overzichtje van de voor-en nadelen van robotisering voor de kwaliteit in de Zorg:

 

Voordelen​ - Nadelen

Preciezer- Zorgkosten blijven stijgen
Minder Weefselschade- Verkeerd financieringssysteem
Minder complicaties- Perverse prikkels
Minder kosten- Ander financieringssysteem nodig

 

Essentie: Technologie moet de mens dienen!

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht