Discussieavond basisinkomen

Discussieavond basisinkomen

12 nov 2018 - N.Kampstra

Discussieavond basisinkomen

 

FNV thema avond Basisinkomen.

Afgelopen maandagavond 12 november hebben we discussie bijeenkomst gehouden over basisinkomen, spreker en discussieleider was de heer Johan Horeman van Lokaal FNV Amsterdam.
De avond werd kort ingeleid door onze voorzitter Jan Hendriks om nog eventjes de aandacht te vestigen op lokaal FNV “de Liemers”.
Een twintigtal leden en belangstellenden woonden de bijeenkomst bij.
Aan de hand van een presentatie schetste de heer Horeman het begrip basisinkomen, de achtergrond, financiering , haken en ogen van het basisinkomen, uiteindelijk moeten de discussieavonden met de leden tot een standpunt bepaling binnen de FNV leiden, om in 2021 tot eindoordeel te komen en het vakbondsbeleid over het basisinkomen vorm te geven. Ook zullen een aantal wetenschappers worden geraadpleegd.
Wat is het basisinkomen?
Het idee van basisinkomen houdt in dat iedereen een vast maandelijks bedrag van de overheid krijgt. Dus of je nou arm of rijk bent, geen baan hebt of juist wel, je hebt altijd recht op basisinkomen. Het is net genoeg om van rond te komen, vandaar de naam. Wil je een hoger inkomen? Dan blijf je aangewezen op andere bronnen zoals inkomsten uit werk. Er zijn geen plichten verbonden aan het basisinkomen, je mag dus zelf weten wat je ermee doet.
Er werd stevig gediscussieerd over of AOW’ers ook recht moesten hebben op basisinkomen, naast hun AOW. (uitgangspunt in de presentatie was basisinkomen vanaf 18 jaar tot de AOW leeftijd)
Uit de zaal kwam ook naar voren dat basisinkomen invloed zal hebben op de toekomstige loonontwikkeling.
Uit studies blijkt dat basisinkomen vooral mensen met een laag inkomen rust en zekerheid geeft, wat dan ook positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen. Ook uit de zaal kwamen deze geluiden naar voren.
Uiteindelijk werd na een geanimeerde discussie, de spreker met een applaus bedankt en de avond rond tien afgesloten.
 

Presentatie Jan Horeman

undefined     undefined

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht