Discussieavond participatiewet op 6 juni, 19.30 's Heerenberg

Van 6 juni 2018 19:00 tot 6 juni 2018 21:30

Discussieavond participatiewet op 6 juni, 19.30 's Heerenberg

FNV organiseert discussieavond  over de harde kant van de participatiewet

De lokaal FNV afdelingen, de Achterhoek en de Liemers organiseren een discussieavond over participatiewet en de sociale zekerheid.

Op woensdagavond 6 juni om 19.30 uur in het Barghse Huus in ’s Heerenberg, (inloop vanaf 19.00 uur)

Op woensdagavond 11 april organiseerden lokaal FNV de Achterhoek en de Liemers  een filmavond met een sociaal thema.  De met Gouden Palm bekroonde film I, Daniel Blake werd vertoond in Filmhuis het Barghse Huus in ’s Heerenberg.  Het sociaal-realistische drama speelt zich af in het noordoosten van Engeland. De 59-jarige meubelmaker Daniel Blake moet voor het eerst in zijn leven een beroep doen op de sociale zekerheid van de staat. Het arbeidsbureau voert een politiek van goede bedoelingen, maar werkt niet mee. Daniel Blake wordt vermalen door elkaar tegenwerkende instanties. Bureaucratie en onrecht bezorgen hem steeds meer stress.

Woont er ook Daniel Blake ook in de Achterhoek of de Liemers hier? Als dat zo is, hoe kunnen we hem dan uit de puree helpen?

We hebben op die avond samen een bijzondere avond beleefd. De film kwam binnen. De herkenning was groot. Zo gaat het ook in onze naaste omgeving. Dit is de harde kant van onze Participatiewet.

Er volgde de geanimeerde nabespreking. We hebben eerste inzichten gedeeld maar er ligt nog een wereld open om te beïnvloeden.  Dit is niet de verkeerde tijd daarvoor. De uitvoering van de Participatiewet staat op de politieke agenda, in gemeenten komen nieuwe coalities tot stand. Zo krijgt de gemeente Montferland, waar  we 11 april bijeen waren, in elk geval een nieuwe wethouder voor werk en inkomen.

Ja, dit was even anders dan een doorsnee vakbondsavond.

Samen zijn we de vakbond. Maar het is niet gemakkelijk om lokaal en regionaal – in eigen gemeente en in de Achterhoek en De Liemers – samen een vuist te ballen om echt invloed te krijgen. Daar is organisatiekracht voor nodig. En moed. Alleen zo kunnen we sterk en eensgezind naar buiten treden.

Hoe? Ik heb me voorgenomen hier mijn veldwerkproject van te maken. Verbinden. Samenwerken. Beïnvloeden om lokaal en regionaal het verschil te maken. Mijn project? Ons project! hoop ik.

Daartoe nodig ik jullie nu alvast uit voor een eerste vervolgbijeenkomst om samen te onderzoeken, te analyseren en te discussiëren. Opdat we een doordacht, realistisch plan kunnen smeden die we allen willen en kunnen dragen.

De vervolgbijeenkomst is woensdagavond 6 juni, zelfde locatie in ‘s Heerenberg.

Wil jij op welke wijze ook bijdrage aan de voorbereiding leveren,  stuur een email naar Hans Hupkes FNV bestuurder regionale arbeidsmarkten en lokale vakbondsnetwerken.  (hans.hupkes@fnv.nl)

Wil je bij de discussieavond zijn, meld je aan voor deze avond bij ook weer. (hans.hupkes@fnv.nl)

Deze discussieavond wordt mogelijk gemaakt door Lokaal FNV Achterhoek en Lokaal FNV De Liemers.

Deel deze Activiteit