Workers’ Memorial Day

Van 28 april 2017 00:00 tot 28 april 2017 23:55

Workers’ Memorial Day

Herdenk jij mee op Workers’ Memorial Day?

 

Wist jij dat er dagelijks wereldwijd 6.300 mensen sterven door een ongeluk op de werkvloer of een werk gerelateerde ziekte?

De FNV staat hier op 28 april 2017, tijdens Workers' Memorial Day, bij stil.

Op meerdere plekken in het land zijn er herdenkingen. Kom jij ook herdenken?

 

Zie de link: https://www.fnv.nl/over-fnv/internationaal/fnv-internationaal/nieuws/nieuwsarchief/2017/april/herdenking-workers-memorial-day-2017/

 

undefined

 

Locaties, aanvang en programma herdenkingen

De FNV en kaderleden van het Netwerk Arbo FNV organiseren samen met de Stichting Arbeidsongevallen op vrijdag 28 april WMD-herdenkingen op de volgende locaties:  

  • In Utrecht, bij het FNV-hoofdkantoor (het Facet), voor de ingang bij de Granieten Werker. Adres: Hertogswetering 159. Aanvang: 12.00 uur.
  • In Amsterdam, bij het regionaal vakbondshuis. Adres: Derkinderenstraat 2-8. Aanvang: 12.00 uur.
  • In Rotterdam, bij het Edo Fimmenmonument. Adres: Buizenpark Katendrecht. Aanvang: 17.30 uur

Tijdens de herdenkingen komen nabestaanden van arbeidsslachtoffers, kaderleden en leden van het algemeen en dagelijks bestuur van de FNV aan het woord. Ook zijn er kransleggingen. 

Herdenk ook mee!

Iedereen die bij een van de herdenkingen aanwezig wil zijn, is van harte welkom. We serveren koffie en thee. Reiskosten zijn voor eigen rekening. Niet in de gelegenheid om te komen? Houd dan onze facebookpagina rond 12.00 uur in de gaten voor een livestream van de herdenking bij het Facet.

Aandacht en preventie

De FNV herdenkt al jaren op Workers' Memorial Day arbeidsslachtoffers. En dit blijft helaas nodig. Alleen al in Nederland sterven jaarlijks zo'n 4.100 werknemers door een beroepsziekte of bedrijfsongeval. Volgens ons is dit een probleem dat door veel werkgevers onderschat wordt. Met de herdenkingen willen wij deze grote onzichtbare groep slachtoffers onder de aandacht brengen en werkgevers aansporen om preventieve maatregelen te nemen.

Thema: flex en arbeidsomstandigheden

Workers' Memorial Day is dit jaar gekoppeld aan het thema ongelijkheid. De FNV heeft dit doorvertaald naar 'flex en arbeidsomstandigheden', omdat flexwerkers grotere gezondheidsrisico's lopen dan vaste werknemers. Zo is uit onderzoeken gebleken dat flexwerkers (zzp'ers en uitzendkrachten) vaker slachtoffer zijn van bedrijfsongevallen. Ze krijgen minder persoonlijke beschermingsmiddelen of veiligheidsinstructies en kennen de werkomgeving slechter. Ze worden vaak ook op veel verschillende plekken ingezet, zodat ze geen ervaring met veiligheid en gezondheid op de werkplek kunnen opdoen. Ook worden ze vaker dan vaste werknemers ingezet voor fysiek belastend werk en werk met ongunstige omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

We pleiten dan ook voor een betere preventie en opleidingen voor flexwerkers. Tevens zetten wij ons met de campagne 'FNV voor meer Echte banen' in voor meer banen met kwaliteit, zekerheid en koopkracht. Daarnaast verzorgt het Netwerk Arbo FNV voorlichting over preventie en veiligheid op de werkvloer.

Deel deze Activiteit