Afschaffen marktwerking huishoudelijke zorg in Zutphen

Afschaffen marktwerking huishoudelijke zorg in Zutphen

12 jan 2018 - w.k

Afschaffen marktwerking huishoudelijke zorg in Zutphen

FNV logoFNV logo

Lokaal FNV Berkel IJssel Veluwe 12 januari 2018

#

  Oproep aan leden van de FNV van Lokaal FNV Berkel IJssel Veluwe.

Teken de petitie. Tegen verdere vertraging van de afschaffing marktwerking huishoudelijke zorg in Zutphen.


Huishoudelijke zorg is belangrijk en waardevol werk. Het gemeentebestuur van Zutphen wil de marktwerking in de huishoudelijke zorg afschaffen, maar sommige politieke partijen proberen dat tegen te houden.
Het is tijd dat de gemeenteraad zich hierover uitspreekt en de discussie niet op de lange baan schuift.

Steun daarom de petitie om dit tot stand te brengen. Teken ook als je niet in de gemeente Zutphen woont. Zutphen kan een voorbeeld zijn voor de regio om op een andere manier de huishoudelijke zorg te organiseren.

Klik op deze link om de petitie daarover in te vullen

 

FNV Zorg en Welzijn en Lokaal FNV Berkel IJssel Veluwe steunt het voorstel om de Wmo huishoudelijke zorg in Zutphen voortaan onder te brengen in één aparte stichting.

De FNV steunt dit voorstel omdat in het verleden is gebleken dat marktwerking funest is voor de positie van zowel werknemers als cliënten. Een stichting biedt een oplossing voor de vele problemen rond de uitvoering van de Wmo huishoudelijke zorg. De FNV wil graag zijn expertise beschikbaar stellen voor het uitwerken van dit unieke concept van de gemeente Zutphen.

Race naar beneden
Sinds de invoering van de Wmo in 2007 is de race naar beneden ingezet: gemeenten nodigen aanbieders uit om zich in te schrijven voor het werk, en stellen steeds lagere tarieven vast. Het gevolg daarvan is dat zorgaanbieders over elkaar heen tuimelen om tegen de lagere tarieven toch het werk te krijgen. De rekening is voor de werknemers, aangezien 80 procent van de huishoudelijke zorgkosten personeelskosten zijn. In de praktijk betekent dit dat de lonen de afgelopen jaren tot wel 25 procent lager zijn geworden, tot het niveau van het wettelijk minimumloon. Daarnaast kregen werknemers steeds slechtere contracten met meer onzekerheid over verlenging. De FNV is hier recent weer mee geconfronteerd bij een thuiszorgaanbieder in de Achterhoek die op verschillende punten de Cao VVT niet naleeft.

Stabiele omgeving door oprichting stichting
Wim van der Hoorn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘De oprichting van een stichting creëert een stabiele omgeving voor zowel cliënten als werknemers. Je hebt dan niet langer te maken met zorgaanbieders die elkaar de loef afsteken en onzekerheid creëren bij werknemers en cliënten. De uitvoering richt zich binnen zo’n stichting uitsluitend op de kwaliteit van de Wmo-ondersteuning. Die kwaliteit zit ‘m juist in de vertrouwde relatie van de cliënt met de zorgverlener. Deze relatie kan dan langdurig intact blijven. Ook kan er geïnvesteerd worden in scholing van de werknemer.’


Met vriendelijke groeten,

Lokaal FNV Berkel IJssel Veluwe

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht