Actieve en leerzame bijeenkomst van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek in Rijsbergen.

Actieve en leerzame bijeenkomst van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek in Rijsbergen.

04 okt 2019 - Webredactie lokaal FNV

Actieve en leerzame bijeenkomst van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek in Rijsbergen.

Voor de tweemaal dit jaar werd door FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek een bijeenkomst voor haar leden georganiseerd. Ditmaal had de werkgroep Thema beheer van deze belangenorganisatie het ontmoetingscentrum Koutershof in Rijsbergen gekozen om een speciale middag te organiseren. Op vrijdag 27 september 2019 kwamen de FNV leden bijeen om zich goed door een deskundige te laten informeren over ‘Valpreventie’.

Men had voor deze middag een uitnodiging ontvangen om samen gezellig met hun partner naar Rijsbergen af te rijzen. Want ook deze plaats hoort tot het uitgebreide werkgebied van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek. Deze FNV Senioren belangenorganisatie is actief in het werkgebied met de volgende gemeentes; Altena, Alphen – Chaam, Breda, Baarle – Nassau, Drimmelen, Etten – Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem, Zundert en de Belgische gemeentes; Arendonk, Baarle – Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vorselaar.

De werkgroep Thema beheer van FNV Senioren had deze thema middagbijeenkomst opgedeeld in twee verschillende delen. Het eerste gedeelte was een korte aanvullende bestuursledenverkiezing. Dit was op verzoek van hun bestuur, vanwege dat er een onderbezetting was ontstaan door het wegvallen van een tweetal bestuursleden.

De middag werd geopende door de coördinator [Benjamin van de Bosch] van de werkgroep Thema beheer verwelkomde hij de 40 leden met hun partner. Door hem werd een korte uitleg gegeven over de indeling en bedoeling van deze thema middagbijeenkomst.

Hierna werd de microfoon overgedragen aan de voorzitter [Jan de Wit] van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek. Na zijn korte- en algemene inleiding over de algemene onderwerpen die betrekking hadden op het wel en wee van de senioren ging hij over tot de orde van de dag. Dit was het voorstellen van de aangemelde kandidaten voor deze aanvullende bestuursledenverkiezing.

Er hadden een tweetal kandidaten zich aangemeld, die beide de gelegenheid kregen om zich via de microfoon aan de leden zich te presenteren. Als eerste kreeg Jan Tax uit Oudenbosch het woord. Hij vertelde in kort over zijn vrij actieve FNV-loopbaan en de activiteiten waarvoor hij zich zal inzetten.

  undefined

 Jan Tax uit Oudenbosch bezig met voorstellingsrondje aan de leden. Vanuit de zaal kwamen er enkele vragen, die door hem werden beantwoord.

Hierna werd de microfoon overgedragen aan de tweede kandidaat en dit was Joop Alderliesten uit Uitwijk. Ook door hem werd in het kort zijn FNV-loopbaan gepresenteerd aan de leden.

 undefined

Joop Alderliesten uit Uitwijk bezig met voorstellingsrondje aan de leden. Ook kreeg hij vanuit de zaal enkele vragen, die Joop beantwoorde.

Jan Tax en Joop Alderliesten zijn nu ook al actief en bieden het huidige FNV Seniorenbestuur ondersteuning als werkgroep lid Thema beheer. Beide heren hebben ook hun aandeel gehad met de voorbereidingen van deze bijeenkomst. Na het voorstelrondje van beide heren werd aan de FNV leden gevraagd of men kon instemmen met hun bestuurslidmaatschap van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek. Met algemene acclamatie werden beide heren gekozen en onder applaus van de aanwezigen kon men tot het bestuur toe treden.

undefined

Hierboven het bestuur, van links naar rechts;

Jan Nelemans uit Bavel, Jan Tax uit Oudenbosch, Louis van Gool uit Galder, Benjamin van de Bosch [secretaris] uit Breda, Jan de Wit uit Etten – Leur [voorzitter], Bert Willemen uit Rijen [vicevoorzitter], Ad Maas uit Gilze en Joop Alderliesten uit Uitwijk.

Nadat het vernieuwde bestuur op de gevoelige plaat was vastgelegd, kregen de aanwezigen de gelegenheid om het bestuur wat vragen te stellen. Door de coördinator van de werkgroep [Benjamin van de Bosch] werd uitleg gegeven over de komende activiteiten. De voorzitter [Jan de Wit] beantwoorde enkele algemene vragen vanuit de zaal. Ons FNV-ledenparlementslid [Ad Maas] gaf een korte uitleg over de werkwijze van het FNV-ledenparlement. Ook de publicrelationsman uit het bestuur [Bert Willemen] kreeg een vraag over de uitnodigingen voor deze bijeenkomst. Hij vertelde de aanwezigen hoe de afgesproken procedure en werkwijze is en was geweest met tot de stand komen en versturen van de uitnodigingen. Dit gebeurt helemaal volgens het FNV-protocol. Na het bestuur vragenvuurtje kregen de aanwezigen een verfrissing aangeboden.

De inrichting van de zaal werd aangepast en kon het tweede deel van deze FNV-bijeenkomst beginnen. De werkgroep Thema beheer van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek had een deskundige presentatrice uitgenodigd. Het was Linda van de Lind [fysiotherapeute] van fysiopraktijk Jongh en van Osta uit Rijen. Zij is een deskundige over het onderwerp “Valpreventie bij ouderen” en geeft speciale cursussen over het vallen bij en door senioren. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. De gevolgen van een val worden vaak onderschat. Bij veel mensen is het onbekend wat zij zelf aan valpreventie kunnen doen. Met de juiste aanpak kan het valrisico bij ouderen effectief verlaagd worden.

undefined 

Na het voorstellen begon ze met haar introductie en uitleg. Aan de hand van een PowerPointpresentatie werd door Linda de verschillende vormen van vallen en de meest voorkomende ongelukken bij ouderen gepresenteerd en verder belicht.

undefinedundefined

undefined

Vanwege de leeftijd van de senioren zijn een aantal factoren op te noemen. Ook kwam onze fysiotherapeute met enkele verontrustende cijfers. Zo overleden er in 2017 [de laatste beschikbare gegevens] toch nog 11 senioren.

 undefined

undefined 

Tijdens deze presentatie werden tussendoor met de aanwezigen enkele oefeningen gedaan. Het ging hier hoofdzakelijk om de balance en het bewaren van het evenwicht. Door middel van voorbeelden van gevaarlijke situaties in- en rond het huis, werd het duidelijk dat een ongeluk [en oorzaak van het vallen] in een klein hoekje liggen.

undefined                    

Met volle aandacht van de aanwezigen werd deze FNV-bijeenkomst over valpreventie gevolgd.

    undefined   undefined            

Na afloop van de algemene presentatie kon men deelnemen aan soort parcours. Er was een circuit uitgezet met hindernissen die ook in het dagelijkse leven voor kunnen komen. Hierin waren diverse obstakels te vinden die zowel in het huis voorkomen, maar ook buiten op straat.

De aanwezigen werden nog attent gemaakt dat ook de verschillende regionale fysiotherapeuten cursussen gaven over valpreventie voor senioren. Met deze actieve en leerzame themabijeenkomst over valpreventie was een einde gekomen aan deze FNV-seniorenmiddag in Rijsbergen.

Na afloop kregen de aanwezigen namens het bestuur van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek nog een drankje aangeboden.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht