Strengere handhaving arbeidsinspectie op coronaregels

11 aug 2020 - (Kassa Nieuwsbrief 07-08-2020)

Strengere handhaving arbeidsinspectie op coronaregels

De arbeidsinspectie gaat strenger handhaven op coronaregels op de werkvloer. Bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werden tot en met 2 augustus jl. bijna 2.797 meldingen gedaan door werknemers vanwege het overtreden van die regels, zo meldt de Inspectie tegen BNR. 

De Inspectie heeft bij dertig bedrijven ook daadwerkelijk opgetreden. Die bedrijven kregen grotendeels een officiële waarschuwing of een waarschuwing waarna een boete zou volgen. Geen enkel bedrijf heeft uiteindelijk een boete gekregen. Wel heeft de arbeidsinspectie twee bedrijven tijdelijk gesloten, omdat zij de coronaregels op de werkvloer niet of onvoldoende opgevolgd zouden hebben. 

Anderhalve meter blijkt moeilijk

De meeste meldingen gaan over het niet kunnen houden van de verplichte anderhalve meter afstand, gevolgd door meldingen over slechte hygiënische omstandigheden. Daarnaast maken veel werknemers zich zorgen over collega's die mogelijk het virus zouden hebben; zij hebben dat ook in veel gevallen gemeld bij de Inspectie. 

Zodra een melding wordt gedaan, neemt inspectie contact met de melder op om na te gaan in hoeverre de claim daadwerkelijk klopt. Daarna wordt contact opgenomen met de werkgever om diegene volgens een script te verhoren. Volgens Paul van der Burg, woordvoerder van de Inspectie, concluderen ze in de meeste gevallen of de werkgever maatregelen heeft genomen om te zorgen dat er veilig en gezond gewerkt kan worden.

Strengere handhaving

De komende tijd zal de Inspectie strenger gaan handhaven. De instantie vindt dat werkgevers lang genoeg de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de coronamaatregelen. 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht