ACTIEWEEK #NIETMIJNSCHULD: STUDENTENKAMERHUURPRIJZEN

25 aug 2020 - FNV

ACTIEWEEK #NIETMIJNSCHULD: STUDENTENKAMERHUURPRIJZEN

Studeren in Nederland wordt steeds moeilijker gemaakt. Als eerste generatie in 40 jaar moeten ze volledig hun eigen studie financieren, met een lening onder het leenstelsel. Gemiddeld bouwen studenten een schuld op van meer dan 24.000 euro. En dat terwijl deze generatie ook kijkt naar een toekomst, waarin een vaste baan vinden zeer onzeker is, een hypotheek voor een koophuis zo niet onzekerder - mede door hun studieschuld - om van een pensioen maar niet te spreken.   
 
Daarnaast is de woningnood onder studenten onverminderd hoog gebleven; een kamerhuur bij een huisjesmelker van gemiddeld bijna 500 euro is geen uitzondering. Samen met steeds hogere kosten voor levensonderhoud betekent dat flink hogere vaste lasten voor studenten. Om die kamerprijzen te kunnen betalen naast hun onderwijs- en levenskosten moeten studenten een enorme studieschuld aangaan die ze in 35 jaar moeten terugbetalen – ze moeten dus een soort hypotheek op hun toekomst afsluiten om nú hun huur te betalen. Bizar.

De kamerprijzen zijn een belangrijke factor in de totale kosten als uitwonende student. Om schuldenvrij te kunnen studeren kunnen we een hoge studiebeurs aanbieden en daarmee huisjesmelkers blijven sponsoren, of de prijzen naar een betaalbaarder niveau brengen zodat je ook minder nodig hebt.

Om duidelijk te maken hóe oververhit de huizen-/kamermarkt is, voeren we de laatste week van augustus door het hele land acties! 

#NietMijnSchuld is een campagne van FNV Young & United en de LSVb. #NietMijnSchuld pleit voor afschaffing van het leenstelsel en de mogelijkheid om schuldenvrij een goede opleiding af te ronden terwijl je 12 uur per week werkt.

Lees hier meer

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht