Bepaalde branches vallen buiten tegemoetkoming voor ondernemers

31 mrt 2020 - (Nieuwsbrief TrosRadar 29-03-2020)

Bepaalde branches vallen buiten tegemoetkoming voor ondernemers

­­­­­Veel ondernemers komen vanwege de coronacrisis in aanmerking voor de noodregeling van het ministerie van Economische Zaken. Toch blijkt niet elke getroffen ondernemer hier aanspraak op te kunnen maken. 

Ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, kunnen aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming van netto 4000 euro. Eerder dreigde een deel van de getroffen bedrijven buiten de boot te vallen, waarna het ministerie besloot de maatregel te verruimen. Ook winkeliers en ondernemers in de non-food sector vallen nu onder de regeling. Maar bijvoorbeeld zelfstandige film- en televisieproducenten lijken nog steeds niet in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. 

Om weer te geven wie er onder de regeling valt, hanteert de overheid zogenaamde SBI-codes. Op basis van deze Standaard Bedrijfsindeling is een lijst opgesteld van de beroepsgroepen die in aanmerking komen. De volgende SBI-codes en bijbehorende beroepsgroepen lijken hier vooralsnog niet in voor te komen: 

  • Productie van films (geen televisiefilms) - 59.111
  • Productie van televisieprogramma's - 59.112
  • Facilitaire activiteiten voor film- en televisieproductie - 59.12
  • Distributie van films en televisieproducties - 59.13

Ook geen tegemoetkoming voor taxichauffeurs

Taxichauffeurs vallen ook nog niet onder de regeling. 'Onbegrijpelijk', zegt voorzitter Bertho Eckhardt van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). De branchevoorman spreekt van 'een klap in het gezicht' voor veel ondernemers en chauffeurs. 'Ook voor hen geldt een acute noodzaak voor de steun.'

Kom jij in aanmerking? 

Een lijst met de SBI-codes en branches die wel in aanmerking komen vind je hier. Hier kun je ook zelf via een zoekmachine met je KvK-nummer en SBI-code checken of jij in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht