Help! Het is weer belastingtijd

05 feb 2020 - FNV

Help! Het is weer belastingtijd

Bekijk onze 5 survivaltips

Krijg jij stress als de blauwe envelop van de Belastingdienst weer op de (digitale) deurmat valt? Je bent niet de enige. Vanaf 1 maart a.s. roept de Belastingdienst zo’n 8 miljoen Nederlanders weer op om belastingaangifte te doen. En voor de meeste mensen zal dit geen favoriete bezigheid zijn. Wij willen je goed door deze stressvolle periode heen loodsen. Daarom hebben we 5 survivaltips voor je op een rij gezet.

undefined

Tip 1: op tijd beginnen

Ontvang je het bericht om de aangifte inkomstenbelasting over 2019 te doen, dan is de einddatum 1 mei 2020. Je kunt vanaf 1 maart al aangifte doen. Veel mensen stellen de belastingaangifte uit, maar er zijn er ook die er speciaal voor gaan zitten. De eerste aangifte voor de inkomstenbelasting kwam vorig jaar 50 seconden na middernacht bij de Belastingdienst binnen. Even na twaalven was het zelfs zo druk dat het systeem plat kwam te liggen. Slaap er dus gerust een nachtje over. Maar begin wel op tijd zodat je je aangifte correct en op tijd kunt aanleveren.

Tip 2: vraag direct uitstel aan

Schiet je gelijk in de stress, dan heb je ook de mogelijkheid om dit klusje direct uit te stellen. Je mag zonder te zeggen waarom, je aangifte 4 maanden vooruit schuiven, dus tot 1 september 2020. Heb je langer dan 4 maanden uitstel belastingaangifte nodig? Dan moet je van de Belastingdienst verplicht een reden opgeven bij de aanvraag. De Belastingdienst bepaalt dan of je recht hebt op uitstel.

Tip 3: verzamel alle documenten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verzamel van te voren alle documenten. Dan zal de aangifte een stuk sneller en soepeler verlopen. Wil je weten wat je nodig hebt voor de aangifte van 2019. Download dan hier de checklist voor IB-aangifte.

Tip 4: Doe op het juiste moment aangifte

Je kunt aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei. Het is vooral druk op de eerste en de laatste dagen van die periode. Ook vertelt de Belastingdienst dat je grote drukte kunt verwachten als het slecht weer is en weekend. Als je merkt dat je door drukte geen aangifte kunt doen, stel het dan een dagje uit. Wie trouwens voor 1 april aangifte doet, krijgt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst.

Tip 5: Schakel deskundige hulp in

Genie Albert Einstein zei ooit: het meest onbegrijpelijke in de wereld is de inkomstenbelasting. Dat is duidelijke taal. Het is dus begrijpelijk dat je de aangifte liever overlaat aan iemand die er verstand van heeft. Het scheelt je tijd en stress en als het meezit, levert het ook nog geld op. Heb jij ook behoefte aan hulp en ben je lid van de FNV. Dan mag je gratis aankloppen bij Belastingservice FNV. Vanaf 3 februari 2020 kun je een afspraak maken om jou en je partner te helpen met je aangifte. Lees meer hierover in onze brochure.

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht