Ziek zijn en je werk. Hoe zit het?

23 dec 2019 - FNV

Ziek zijn en je werk. Hoe zit het?

Bekijk de 4 meest gestelde vragen

undefinedundefined

Ziek zijn. Niemand zit er op te wachten. Jij niet, maar ook je werkgever niet. Je wil graag weer aan de slag. Maar voor het zover is, heb je misschien allerlei vragen. Zeker als je ziekte langer duurt dan verwacht. Bij de FNV beantwoorden we dan ook dagelijks veel vragen over ziekte en werk. In dit artikel hebben we de 4 meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee.

1. Hoe lang wordt mijn salaris doorbetaald?

Ben je vast in dienst dan krijg je de vanaf de eerste dag dat je ziek bent doorbetaald. Wel kun je te maken krijgen met zogenaamde wachtdagen. Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent. Wil je weten hoe het precies zit? Download onze brochure Ziekte en loon. Hoe zit dat?

2. Hoe zit het met vakantie?

Ook als je ziek bent mag je in principe op vakantie. Daarvoor moet je wel toestemming vragen aan je werkgever. Het kan zijn dat je werkgever de beslissing laat afhangen van het oordeel van de bedrijfsarts. Als je geen dokter bent, is het lastig inschatten of een vakantie je herstel bevordert of vertraagt. Er gelden nog meer regels rondom ziekte en vakantie. Deze kun je nog eens rustig nalezen in onze brochure Ziekte en vakantie, Hoe zit dat?

3. Wat als mijn werkgever mijn ziekmelding niet accepteert?

Je werkgever is geen medisch specialist en kan, en belangrijker nog, mag niet bepalen of je wel of niet ziek bent. Jouw woord geldt tot het tegendeel is bewezen en dus zal je werkgever je ziekmelding moeten accepteren. Kortom, ben je ziek, dan hoef je niet te werken.

Bij twijfel kan de werkgever je wel naar de bedrijfsarts verwijzen. Stel dat je leidinggevende je ziekmelding toch niet accepteert, neem dan de volgende stappen:

  1. Laat per e-mail of aangetekende brief weten dat je ziek bent en per welke datum.
  2. Vraag je werkgever om een consult bij de bedrijfsarts of neem zelf contact op.
  3. Laat weten op welk telefoonnummer je bereikbaar bent.

4. Wie kan mij helpen in het re-integratietraject?

Als je in een re-integratietraject zit, dan beland je in een jungle van wet- en regelgeving. Het is erg lastig om hierin je weg te vinden. Ben je lid van de FNV en langdurig ziek, dan kunnen onze re-integratieconsulenten deskundige hulp bieden. Dit zijn gecertificeerde vrijwilligers met kennis van wet- en regelgeving waar je als zieke werknemer zoal mee te maken krijgt. Naast advies kan de re-integratieconsulent je ook coachen bij je gesprekken met je werkgever, bedrijfsarts en het UWV. Bel voor een afspraak met ons Contactcenter en laat beoordelen of een re-integratieconsulent jou kan helpen. 

Meer informatie in onze brochure ziekte en werk 

Wil je alles nog eens rustig nalezen, download dan onze handige brochure (zie boven).

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht