Geen verkiezing, wel nieuwe gezichten in de or?

17 dec 2019 - FNV

Geen verkiezing, wel nieuwe gezichten in de or?

Vraag aan het Or-Adviespunt

undefined

Onze or maakte vorige week de namen bekend van 2 nieuwe leden. Maar er zijn geen verkiezingen geweest en ik wist niet dat er vacatures waren. Ik heb zelf namelijk interesse in een or-functie. Kan dat zomaar?

In sommige gevallen is dit inderdaad mogelijk. Als er nog 2 kandidaten op de reservelijst van de laatste verkiezingen stonden, dan is dit geen probleem. Maar als er niemand op de reservelijst stond en er gewoon 2 mensen gevraagd zijn, klopt het niet.

Als er geen reservelijst is en er is plaats voor nieuwe mensen in de or, dan moet bekend worden gemaakt dat er vacatures zijn. De or is een wettelijke werknemersvertegenwoordiging die democratisch samengesteld moet worden. Dus:

  1. De or moet zich aan de Wet op ondernemingsraden houden. In Wor-artikel 9 staat dat een or tot stand komt via een geheime stemming aan de hand van kandidatenlijsten. 
  2. De or moet een reglement hebben dat niet moet botsen met de Wor. Dus in het reglement moet een verkiezingsprocedure beschreven staan met kandidaatstelling en stemming en regels over wat te doen bij tussentijdse vacatures. 
  3. Een or mag niet van dat reglement afwijken. 

Bezwaar tegen willekeurige aanwijzing

Zomaar mensen voor een functie in de or vragen is in strijd met alle 3 deze regels. Als je het hier niet mee eens bent, kun je een bezwaarbrief aan jouw or sturen. Schrijf deze brief bij voorkeur met meerdere collega’s, dan sta je sterker. Als je vervolgens ook nog potentiële kandidaten kunt noemen sta je nóg sterker. Dan kan de or er namelijk niet omheen, en moeten ze alsnog verkiezingen uitschrijven. 

Tot slot kun je ook nog de gevolgen voor de legitimiteit van de or aankaarten. Mensen die niet via een geldige verkiezingsprocedure in de or gekomen zijn, zijn feitelijk geen or-leden met stemrecht. Dat kan op een gegeven moment de rechtsgeldigheid van besluiten in gevaar brengen. 

Draait de or het niet terug? Dan kun je op grond van artikel 36 lid 1 WOR naar de kantonrechter om te vorderen dat de or zich aan de wet en zijn reglement houdt. 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht