FNV Zorg & Welzijn opent meldpunt stagemisbruik

05 nov 2019 - FNV

FNV Zorg & Welzijn opent meldpunt stagemisbruik

undefinedundefined

FNV Zorg & Welzijn heeft zondag jl. het meldpunt www.fnv.nl/stagemisbruik geopend waar leerlingen, stagiairs en medewerkers in de Gehandicaptenzorg, Kinderopvang en Verpleeg- & Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) hun ervaring kunnen delen.

Meldpunt stagemisbruik

De FNV heeft via het NPO Radio 1 programma De Reporter meldingen ontvangen van leerlingen die handelingen moesten verrichten, terwijl zij daar nog niet toe bevoegd waren. Ook krijgen sommige leerlingen als enige ‘werknemer’ de volledige verantwoordelijkheid over een groep patiënten/bewoners. Op het meldpunt kunnen niet alleen de leerlingen zelf, maar ook werknemers die dit bij hen op de werkvloer zien gebeuren, reageren.

Ondanks tekorten moet een leerling echt leerling zijn

Cor de Beurs, zorgbestuurder: “Ondanks de enorme personeelstekorten in de zorg, mag het natuurlijk niet gebeuren dat leerlingen en stagiairs als volledige werkkracht worden ingezet. Een leerling of stagiair moet boven de personeelssterkte staan, omdat hij/zij het vak nog moet leren. En moet daarbij deskundige begeleiding krijgen. Het kan dus nooit zo zijn dat zij ineens verantwoordelijk worden gesteld voor de zorg van een (soms grote) groep patiënten of bewoners, want zij zijn daar nog helemaal niet toe bevoegd. Met alle mogelijke gevaren voor veiligheid en gezondheid. Als vakbond willen we met werkgevers waar dit misgaat in gesprek en geconstateerde misstanden oplossen. Want leerlingen en stagiairs mogen niet de rekening betalen voor de huidige personeelstekorten in de zorg.” Het meldpunt staat open tot maandag 25 november a.s.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht