Werknemersorganisatie FNV schrapt bijna vierhonderd van de tweeduizend banen.

02 apr 2019 - (Nu.nl 29-03-2019)

Werknemersorganisatie FNV schrapt bijna vierhonderd van de tweeduizend banen.

Het ledenaantal loopt terug en daardoor moet de bond bezuinigen. In totaal hoopt de bond met de maatregel 16 miljoen euro per jaar te besparen.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag jl. op basis van stukken uit het reorganisatieplan van de FNV. Naast het teruglopende ledenaantal is de vergrijzing van de leden ook een probleem. Gepensioneerden betalen namelijk minder contributie.

Voor de ontslagen mensen komt een "vakbondswaardig sociaal plan", zegt een woordvoerder van de FNV tegen de krant. Vooral mensen met 'ondersteunende' functies op kantoren verliezen hun baan.

De afdeling advies, dienstverlening en financiën wordt het hardst getroffen: van de vierhonderd mensen die er nu werken, zullen er over twee jaar minder dan de helft werken.

Er werken ongeveer tweeduizend mensen bij de FNV, in deeltijd en fulltime. Samen zijn zij goed voor circa 1.650 voltijdsbanen. Dit jaar wil de bond 150 voltijdsbanen schrappen en eind 2020 moet het personeelsbestand gekrompen zijn van 1.650 naar 1.360 voltijdbanen.

'Aantrekken jonge leden wordt speerpunt voor de FNV'

Het aantrekken van jonge leden wordt de komende jaren een speerpunt voor de FNV. Volgens een bestuurslid gaat dat niet ten koste van het bestaande vergrijsde kader. "Verjonging is nooit een verwijt aan de huidige leden, het gaat om wat erbij moet komen."

De ondernemingsraad van de FNV moet nog advies uitbrengen over het reorganisatieplan. Daarna moet de FNV in onderhandeling met FNV Personeel om het plan tot uitvoer te brengen.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht