Veel Nederlanders met een wisselend inkomen lopen toeslagen mis

25 apr 2019 - (Nieuwsbrief TrosRadar 19-04-2019)

Veel Nederlanders met een wisselend inkomen lopen toeslagen mis

Het Nibud luidt de noodklok over Nederlanders met een wisselend inkomen. Vanwege de onzekerheid over hun inkomsten loopt deze groeiende groep allerlei toeslagen mis. Het Nibud, voluit het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, pleit daarom voor een versimpeling van het toeslagensysteem.

Volgens directeur Arjan Vliegenthart doen flexwerkers minder vaak een aanvraag voor bijvoorbeeld een huurtoeslag omdat het systeem te ingewikkeld is. 'Je moet weten welke voorzieningen er allemaal zijn en wanneer je er recht op hebt. De veranderingen in je inkomen moet je voortdurend doorgeven. En bovendien moet je ook nog heel hard werken om het hoofd boven water te houden.'

Er zijn inmiddels twee miljoen Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar die wisselende inkomsten hebben. Het gaat om werknemers met een flexibel arbeidscontract en zzp'ers. Vaak verdienen ze minder dan werknemers met een vast salaris. En in relatief veel gevallen hebben ze moeite om rond te komen, constateert het Nibud in een studie waarvoor zo'n 2500 Nederlanders zijn ondervraagd.

Van de huishoudens met een laag inkomen weet 1 op de 6 niet of ze recht hebben op tegemoetkomingen. Van de huishoudens met een middeninkomen is dit 1 op de 4 huishoudens. 

Bron: ANP/Nibud

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht