FNV zet de pensioendiscussie op scherp

25 apr 2019 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 19-04-2019)

FNV zet de pensioendiscussie op scherp

Het kabinet moet met een paar miljard euro over de brug komen voor een oplossing voor de AOW. Zo niet, dan gaat vakbond FNV er vanuit dat er geen pensioenakkoord komt, met alle consequenties voor de pensioenen van dien.

Dat zegt Han Busker, voorzitter van de FNV, in de podcast van De Financiële Telegraaf. „Geen deal heeft grote effecten, dat realiseren we ons. Maar als ik niet teken, heb ik er ook een verhaal bij waarom ik niet teken.”

Hiermee zet de vakbond de verhoudingen op scherp. Busker wil dat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de eerste stap zet om überhaupt opnieuw aan onderhandelingen te beginnen. De FNV-voorman wil alleen gaan onderhandelen als Koolmees laat zien dat hij structureel geld beschikbaar heeft voor een deal. „Wat ons betreft begint dat met de vraag: zijn er financiële middelen beschikbaar om echt tot structurele afspraken te komen over AOW en de zware beroepen?”

Problemen stapelen zich op

De problemen stapelen zich momenteel op. Werknemers én werkgevers maken zich zorgen over de stijgende AOW-leeftijd. Verder kunnen tal van pensioenfondsen al jaren niet meer indexeren, waardoor de koopkracht van die pensioenen achteruit holt. Bij vier van de vijf grote fondsen dreigen ook nog eens pensioenkortingen.

Als Busker geen pensioendeal sluit, worden al die problemen ook niet opgelost. „Dat realiseren we ons donders goed. Maar om daarmee te zeggen ’dus komt er per definitie een deal’, dat ga ik hier niet zeggen.”

Vakbonden eisen bevriezing AOW-leeftijd

De vakbonden eisen dat de AOW-leeftijd de komende jaren bevroren blijft. Nu is die 66 jaar en 4 maanden. Verder zou in de toekomst de AOW-leeftijd minder hard moeten stijgen. Bij elk jaar extra levensverwachting moet een jaar langer worden gewerkt. De FNV vindt het redelijker om bij elk jaar langer leven een half jaar langer te werken.

Morrelen aan de AOW-leeftijd kost miljarden. Naar verluidt inventariseert Koolmees momenteel allerlei opties plus de bijbehorende kosten. Als de AOW-leeftijd in de toekomst maar half zo snel mag stijgen, zou dat circa 6 miljard euro structureel kosten.

Busker wil niet zeggen hoe het kabinet een minder snel stijgende AOW-leeftijd zou moeten betalen. „Het gaat om veel geld. Maar het is ook een heel groot vraagstuk waar je met elkaar als land ook geld voor over mag hebben. Daarvoor moeten keuzes gemaakt worden, dat is uiteindelijk aan de politiek.”

De metaalfondsen PMT en PME moeten komend jaar mogelijk al korten. In een interview met deze krant zeiden de voorzitters van de pensioenfondsen dat ze de kans daarop 70 tot 80 procent schatten. De pensioenkorting kan daarbij oplopen tot wel 10 procent. De voorzitters noemden het ’idioot’ en ’onverantwoord’ als er daadwerkelijk gekort moet gaan worden.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht