Vraag & Antwoord: Kan een niet ondertekend arbeidscontract kwaad?

05 mrt 2019 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 05-03-2019)

Vraag & Antwoord: Kan een niet ondertekend arbeidscontract kwaad?

Bij ons is recent een nieuwe medewerker begonnen. Nu blijkt dat hij de arbeidsovereenkomst die ik hem heb gemaild nog niet heeft getekend. Is dat een probleem?

Op zich niet. De afspraken staan immers wel op papier en dat is naar de werknemer gestuurd. Als de werknemer op die mail heeft gereageerd, dan is duidelijk dat hij de mail heeft ontvangen. En als zijn reactie positief was, dan mag je ervan uitgaan dat hij akkoord was. Bovendien blijken de meeste afspraken uit de praktijk, bijvoorbeeld de hoogte van het loon, de indiensttredingsdatum en de arbeidsduur.

Voor sommige afspraken geldt echter dat ze alleen gelden als ze schriftelijk zijn overeengekomen. Met een handtekening onder de overeenkomst is sowieso aan die schriftelijkheidseis voldaan. Als de werknemer op de gemailde overeenkomst heeft gereageerd met iets van ’akkoord zo!’, dan is ook nog verdedigbaar dat aan de schriftelijkheidseis is voldaan. Maar als dat allemaal niet zo is, dan is een eventueel overeengekomen concurrentie- of relatiebeding of bijvoorbeeld een proeftijd niet geldig overeengekomen. Die gelden dan dus niet.

Een ondertekende overeenkomst is altijd handiger. Ik raad dan ook aan om de werknemer te verzoeken om alsnog te tekenen.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht