Arnhemmer die uit bijstand stroomt, krijgt vaak kort contract met zicht op meer

26 mrt 2019 - (de Gelderlander 21-03-2019)

Arnhemmer die uit bijstand stroomt, krijgt vaak kort contract met zicht op meer

Arnhemmers die uit de bijstand stromen, krijgen vaak een kortlopend contract. Toch hoeven ze niet bang te zijn dat ze na afloop daarvan opnieuw werkloos worden. Die overtuiging heeft Quirien Bouma, consulent Versnellingsteam van de sector Werk en Inkomen van de gemeente Arnhem.

Door dit team zijn sinds oktober meer dan honderd veelal langdurig werklozen in korte tijd aan een baan geholpen. ,,Sommigen krijgen een contract van drie maanden, anderen van een half jaar tot een jaar. Ik begrijp dat wel. Ook al zijn de mensen gemotiveerd, ze zijn wel het ritme kwijt. Werkgevers willen eerst de kat uit de boom kijken. Het is een kwestie van over en weer aan elkaar wennen.”

Doorstromen

Bouma verwacht dat veel contracten worden verlengd. ,,Zo niet, dan neem ik contact op met het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland. In samenspraak zoeken we een nieuwe, passende baan voor onze cliënt. Vaak kunnen ze direct doorstromen.”

Het Versnellingsteam is de spin in het web in de samenwerking tussen gemeente, arbeidsontwikkelingsbedrijf Scalabor, het WSP en het Centrum voor Activerend Werk. De samenwerking leidt ertoe dat langdurig werklozen binnen twee maanden aan werk worden geholpen. ,,We trekken er extra hard aan. Nu liggen de banen voor het oprapen. Over een jaar kan de situatie heel anders zijn”, zegt Anouk van Strien, hoofd van het Versnellingsteam.

Consulenten van dit team schrijven langdurig werklozen aan en nodigen hen uit voor een gesprek. Zij begeleiden de werkzoekenden en schakelen bijvoorbeeld een wijkteam in als er problemen spelen die een belemmering voor werk kunnen zijn.

Te grote stap

Niet iedereen krijgt direct een baan. Sommige bijstandsgerechtigden krijgen eerst een training bij Scalabor om bepaalde vaardigheden aan te leren. Anderen worden gedurende een half jaar bij Scalabor voorbereid op een baan. Voor wie werk nog een te grote stap is, wordt activerend werk aangeboden. Kern daarvan is dat mensen stap voor stap worden begeleid naar werk of een vorm van dagbesteding die het beste bij hen past.

Een van de ex-bijstandsgerechtigden is Abdi Isaag. Dolgelukkig stapt de 41-jarige Arnhemmer elke dag in zijn auto om in Velp te gaan werken. Negen jaar lang was hij werkloos en aangewezen op een bijstandsuitkering. ,,Ik kreeg een telefoontje van de gemeente en binnen een week kon ik bij Sundisc Abrasives in Velp aan de slag. Soms denk ik nog dat ik droom.”

Kranten

In die negen jaar heeft Isaag niet stilgezeten. ,,Alle uitzendbureaus in Arnhem kennen mij. Ik wilde werken. Het maakte niet uit als wat. Ik heb zelfs kranten bezorgd. Vaak kreeg ik werk voor een maand. Daarna hoorde ik niets meer.”

Isaag werd er wanhopig van. ,,Ik kreeg geen reactie op mijn sollicitatiebrieven. Voor mij was dat een heel zware tijd. Ik kan niet hele dagen thuiszitten en nietsdoen. Voor mijn kinderen kon ik alleen maar tweedehandskleding kopen. Nooit konden zij met nieuwe schoenen naar school.’’

Na het telefoontje van de sector Werk en Inkomen van de gemeente Arnhem werd alles anders. Isaag pakt nu bij de Velpse fabrikant van schuurmiddelen lamellenschijven in of labelt ze. De ene dag begint hij om 15.00 uur, de andere om 18.00 uur. Hij maakt lange dagen. ,,Ik sport graag. Daarom heb ik een goede conditie. Ik vind het ook fijn hard te werken.’’

Isaag heeft een contract voor drie maanden.

Schoenen

,,Ik hoop dat mijn contract wordt verlengd. Ik ben elke dag netjes op tijd. Ik krijg vaak te horen dat ik mijn werk goed doe. Ik wil niet meer afhankelijk van een uitkering zijn. Ik ben nu gelukkig, ik kan nu nieuwe schoenen voor mijn kinderen kopen.”

Een van de problemen waarmee Isaag kampte, was de ziekte (epilepsie) van zijn dochter. ,,De consulent van het Versnellingsteam heeft ervoor gezorgd dat we via bijzondere bijstand een buskaart krijgen. Nu kan ik haar met een gerust hart naar school laten gaan.”

Kennismakingsgesprek

Ook de 38-jarige Raoul Westein is door Werk en Inkomen aan een baan geholpen. Maar toen hij een dag of vier na zijn positief verlopen gesprek bij de sector Werk en Inkomen van de gemeente Arnhem niets meer hoorde, zonk hem de moed in de schoenen. Westein vroeg zich af of zijn tatoeages en zijn forse tunnelpiercings mogelijk toch van invloed waren geweest.

Maar plotseling kreeg hij een telefoontje van schoonmaakbedrijf Hofs in Arnhem voor een kennismakingsgesprek. Een paar dagen later maakte Westein vloeren en ramen in bedrijfspanden schoon. ,,Ik was heel blij, maar ook verbaasd. Dagenlang lig je op de bank en voor je het weet ben je elke dag aan het werk.”

Voor Westein was het een opluchting dat er geen opmerkingen over zijn tattoos en piercings werden gemaakt. ,,De eigenaren van Hofs keken daar doorheen. Ik denk dat ik mij netjes en beleefd heb gepresenteerd. En ik heb duidelijk gemaakt dat ik graag wilde werken. Ik was bereid alles aan te pakken.”

Aanvullend

Westein had een aanvullende bijstandsuitkering. Die is per onmiddellijke ingang stopgezet. Zijn partner heeft ook een uitkering. Die behoudt zij wel. Zij verzorgt de kinderen. ,,Wij hebben het geld hard nodig. We zijn nog schulden aan het aflossen.”

Twee jaar lang was Westein werkloos. ,,Drie tot vier sollicitatiebrieven per week gingen de deur uit. Ik ben eenmaal uitgenodigd voor een gesprek, maar daarna hoorde ik niets meer. Misschien dat de tunnels in mijn oren de oorzaak waren.”

Westein heeft zijn werkgever laten weten dat hij ook tattoos op zijn benen heeft. ,,Als het straks warmer wordt en we in korte broek gaan werken, wil ik niet dat men verrast wordt. Maar het was gelukkig geen enkel probleem. Ik geloof dat ze wel vertrouwen in mij hebben. Ik heb een contract voor een jaar. Wat mij betreft, blijft het daar niet bij.”

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht