Werkgevers en vakbonden roepen bedrijven op actie te ondernemen: ’Schrap het slapend contract’

12 feb 2019 - FNV

Werkgevers en vakbonden roepen bedrijven op actie te ondernemen: ’Schrap het slapend contract’

Werkgevers en vakbonden roepen bedrijven op zo snel mogelijk een eind te maken aan slapende dienstverbanden nu er een compensatieregeling van kracht is.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de regeling en benadrukken dat ondernemers geen slapende dienstverbanden hoeven aan te houden. „Ondernemers kunnen daarop vertrouwen, omdat het wettelijk is vastgelegd. Die compensatie is echt gegarandeerd. Het is alleen dus nog ruim een jaar wachten op de uitvoering”, zegt een woordvoerder.

De werkgevers waarschuwen verder dat ondernemers risico lopen met het aanhouden van slapende contracten. „Als je als ondernemer een dienstverband slapend aanhoudt, loopt de transitievergoeding in de tussentijd verder op. Dat is een risico, want die extra kosten krijg je niet terug van het UWV.”

Compensatie

Vakbond CNV heeft tientallen werkgevers benaderd om een eind te maken aan de slapende dienstverbanden. „We kennen in ieder geval 125 CNV-leden met een spookcontract. Wij hebben de betreffende bedrijven benaderd. De eerste resultaten zijn positief. Wij vinden dat werkgevers de transitievergoeding gewoon moeten voorschieten. Denk aan de werknemers die vaak al jaren gevangen zitten in zo’n dienstverband”, zegt jurist Daphne de Wild.

Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij juridisch dienstverlener DAS, constateert dat er sprake is van een lichte afname van het aantal slapende dienstverbanden „Er komt nu een compensatieregeling voor werkgevers, waardoor een belangrijke financiële belemmering wordt weggenomen. Wij zien in de praktijk dat meer werkgevers bereid zijn om de zieke werknemer een transitievergoeding mee te geven.”

Naar schatting hebben enkele duizenden werknemers die ziek of arbeidsongeschikt zijn te maken met een slapend dienstverband waarin geen loon wordt doorbetaald. Werkgevers gebruiken deze truc om te voorkomen dat een forse transitievergoeding moet worden betaald als de arbeidsovereenkomst na twee jaar stopt.

Bedrijven zijn nu verplicht om het salaris van zieke werknemers 104 weken door te betalen. Als zij de arbeidsovereenkomst met de langdurig arbeidsongeschikte werknemer willen opzeggen, moet de werkgever ook een transitievergoeding betalen.

Onduidelijkheid

Het kabinet heeft nu een compensatieregeling geïntroduceerd om een einde te maken aan de slapende dienstverbanden. De maatregel gaat volgende jaar april in en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015. Werkgevers die na die datum de transitievergoeding hebben verstrekt, kunnen aanspraak maken op de compensatie als aan de voorwaarden is voldaan.

Volgens de werkgeversclubs heerst er echter veel onduidelijkheid en onzekerheid bij ondernemers. „Met hoeveel terugwerkende kracht wordt die transitievergoeding berekend? Krijgen ze dan wel de volledige compensatie? Zeker bij een hoge transitievergoeding na twee jaar loondoorbetaling willen ondernemers wel zeker weten dat compensatie er ook echt komt. Sommigen nemen het zekere voor het onzekere. Kortom, er is nog steeds vrees dat niet alles gecompenseerd wordt. En ook de vertraging speelt een rol; voor een mkb-ondernemer kan het bijvoorbeeld een fors bedrag zijn om voor te schieten.”

Ook arbeidsjurist Besselink ziet dat vooral kleinere ondernemers worstelen met de regeling. „Deze bedrijven hebben simpelweg de middelen niet om de transitievergoeding voor te schieten. Het gaat soms om tienduizenden euro’s. Daarom verwacht ik dat de problemen nog wel aanhouden tot volgend jaar.”

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat uitkeringsinstantie UWV meer duidelijkheid moet geven. „Het wordt tijd dat het UWV aangeeft dat ondernemers nu al een aanvraag kunnen indienen en het bewijs krijgen dat ze voor die transitievergoeding gecompenseerd worden. Dat neemt de onzekerheid weg.”

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

4 reacties

Marcella Wingelaar schreef op 20-02-2019

Mijn werkgever houdt mij ook in een slapend dienstverband ik ben ziek vanaf 6 februari 2016 hij heeft 2 jaar betaald en betaald nu al een jaar niet meer. Ik heb momenteel een wga uitkering. Ik ben 58 en 17 jaar indienst. Nu is het ook zo dat de wet voor 50 plussers per 1-1-2020 geen hogere vergoeding meer hoeft te betalen voor 50 plussers dat scheelt mij 18.000,- euro mijn werkgever zit gewoon heel dwars zou er ook geen wijziging moeten komen dat deze wet voor 50 plussers niet wordt afgeschaft als mensen al zo lang in een slapend dienstverband zitten en Door dit ook nog eens veel minder transistievergoeding krijgen.

Fleurtje schreef op 28-04-2019

CNV is inmiddels met rechtzaken begonnen....FNV sluit hierbij aan! Dan gaat het sneller en worden al die mensen snel geholpen. Het Kabinet heeft al gezorgd dat de Werkgever zijn duitje straks weer terug krijgt!!! Kom op Bonden zorg voor die duizenden mensen.

maria schreef op 02-05-2019

FNV sluit aan! Geef al die duizenden mensen, die noodgewongen aan het lijntje worden gehouden door hun werkgevers met hun criminele "slapende dienstverbanden", duidelijkheid!

Wil Wijsheid schreef op 12-07-2019

Wanneer gaan we die werkgevers a/d schandpaal nagelen? Via social media kan "naming en shaming" effectiever zijn, dan maandenlange (dure) gerechtelijke procedures.