Vraag & Antwoord: Is tussentijds opzegbeding nodig bij kort contract?

26 feb 2019 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 26-02-2019)

Vraag & Antwoord: Is tussentijds opzegbeding nodig bij kort contract?

Voor een nieuwe medewerker ben ik een arbeidsovereenkomst voor zeven maanden aan het maken. Moet ik nu wel of geen tussentijds opzegbeding opnemen?

Dat hangt af van wat u wilt. Bij een relatief kort dienstverband heeft een tussentijdse opzegmogelijkheid praktisch gezien alleen zin voor de werknemer. De werkgever moet de hele procedurele rit rijden (ontslagvergunning of ontbindingsverzoek) om tussentijds te kunnen opzeggen. Wachten tot het contract eindigt is vaak sneller en goedkoper.

De werknemer kan zijn dienstverband wel zonder procedurele rompslomp opzeggen met inachtneming van een volle maand opzegtermijn (tenzij een andere termijn is afgesproken). Als niets over tussentijdse opzegging in het contract staat, moet de werknemer het contract uitdienen. Doet hij dat niet, dan moet hij schadevergoeding aan de werkgever betalen.

Persoonlijk vind ik dat iemand die wil gaan, die mogelijkheid moet hebben. Wat heb je aan een onwillige werknemer? Maar soms kan het tactisch handig zijn om geen tussentijdse opzegmogelijkheid op te nemen. Als het onverhoopt zover komt dat de werknemer eerder weg wil, dan kunnen alsnog afspraken met elkaar worden gemaakt. Maar dan is de werkgever wel zelf ’in controle’.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht