Zo staat jouw pensioen ervoor

23 jan 2019 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 22-01-2019)

Zo staat jouw pensioen ervoor

Moet jouw fonds korten of kan het indexeren?

Na een zeer moeizaam einde van het jaar, dreigt voor miljoenen mensen een korting op hun pensioen in de komende jaren.

Bekijk hier (naam pensioenfonds intikken en daarna klikken op daaronder verschijnende naam van dit pensioenfonds) hoe goed of slecht jouw pensioenfonds het in de afgelopen jaren heeft gedaan.

De Telegraaf zet vandaag de dekkingsgraden van bijna alle pensioenfondsen van Nederland op een rijtje in een uniek overzicht. Hieronder kun je zien of jouw fonds in de gevarenzone zit of dat je juist kans hebt op een verhoging.

Een dekkingsgraad geeft de financiële gezondheid van een pensioenfonds aan. Een pensioenfonds moet tegenover elke euro beloofd pensioen (nu en in de toekomst) ten minste één euro in kas hebben. De dekkingsgraad geeft de verhouding aan tussen beloofd pensioen en de kas. Als een fonds €100 heeft toegezegd en zit er in de kas €105 dan is de dekkingsgraad 105%.

Pensioenfondsen die een dekkingsgraad hebben die kleiner is dan 100% zitten ‘in de rode cijfers’. Fondsen moeten een reserve opbouwen om tegenvallers op te vangen. Bij een dekkingsgraad van 104 à 105% ligt een korting in de komende jaren op de loer. Pas als er een behoorlijke buffer is (een dekkingsgraad van minimaal 110%) mag het pensioen worden verhoogd.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht